120x600

Alemdar inşaat

07-03-2015 EĞİTİM

Okuma kültürümüz enine boyuna tartışıldı

“Cumhuriyet Döneminde Okuma Kültürü” isimli söyleşi Halk Eğitim Merkezi Tiyatro salonunda yapıldı. Bolu Objektif haber sitesinden Hakan Karacaören’in Moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşiye yoğun bir katılım oldu. Söyleşiye Bolu Vali Yardımcısı ve Yazar Ömer Eru, Gazeteci-Yazar Erol Yıldız ve Bolulu yazar Ayşe Atılgan katıldı.

Okuma kültürümüz enine boyuna tartışıldı
Bİ tur

Fotoğraflar; Salih Zeki Sayılır & Hakan Karacaören

“Cumhuriyet Döneminde Okuma Kültürü” isimli söyleşi Halk Eğitim Merkezi Tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Söyleşiye Bolu Vali Yardımcısı ve Yazar Ömer Eru, Gazeteci-Yazar Erol Yıldız ve Bolulu yazar Ayşe Atılgan katıldı. Söyleşide ilk olarak Ömer Eru konuştu. Kitap okumanın önemine ve faydalarına değinen Eru; “Okumak için kitap seçerken seçici olmalıyız, İyilik ve güzellik duygusu veren kitapları tercih etmeliyiz. Çocuklarımız zaman öldürmek için kitap okumamalı. Kitap okuma alışkanlığı çok küçük yaşlarda edinilmeli. Atalarımız kitap okumaya tarihleri boyunca çok önem vermiş. Bugün ülkemizde yapılan bir ankette insanlarımızın % 67’si kitap okumak için zamanlarının olmadığını ifade ediyorlar. Ünlü hatip ve devlet adamı Marcus Tullius Cicero “Bir bahçem bir de kitabım olsun başka bir şey istemiyorum” diyor. Bu söz kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu çok güzel ifade ediyor” biçiminde konuştu. Türkiye’de en fazla kitabın sonbaharda okunduğuna dikkat çeken Eru; “ Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk okuma ve yazmayı çok seven bir liderdi. Savaşta bile kitap okuyan bir liderdi. Sakarya savaşı sırasında cephede çalıkuşu romanını okuduğunu çok iyi biliyoruz. Atatürk’ün içinde yurttaşlık bilgileri, geometri ve askeri eğitim kitapları da dâhil olmak üzere 12 adet kitap yazması ve şairlik yönünün de olması dikkat çekicidir” dedi.

 

Eru’dan sonra konuşan Ayşe Atılgan kitap okumanın insana kattığı değerler üzerinde durarak; “Yaşamanın anlamı ya da empati kurmak gibi bir çok konuda kitaplar okuyuculara müthiş avantajlar sağlıyor. Sadece Oxford üniversitesinin kütüphanesinde 120.000 kitap varken Türkiye’nin kütüphanelerinde toplam 100.000 kitap bulunması düşündürücüdür. Bu oran bile kitap okumadığımızı göstermektedir. Oysaki zamanımızı kitap okuyarak çok güzel bir şekilde değerlendirebiliriz” şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Gazeteci-Yazar Erol Yıldız ise kitap okuma kültürünün arttığı bir yerde özellikle kadına olan şiddetin azaldığına dikkat çekerek Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki okuma atılımları ve harf devrimleriyle ilgili bilgiler verdi. Özellikle kitap okuma alışkanlıklarının küçük yaşlarda nasıl edinileceği konusunda önemli bilgiler veren Yıldız kitap okumanın önemi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı..

Söyleşinin sonunda katılımcılardan gelen soruları cevaplayan konuşmacılar son olarak kitaplarını imzaladılar.

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları