120x600

Alemdar inşaat

05-11-2014 SAĞLIK

Organ Bağışı Yapanlar Daha Uzun Yaşıyor

Organ bağışının sadece alıcıya değil vericiye de büyük faydası vardır. Bağış yapan kişiler toplum ortalamasına göre daha uzun yaşıyor. Bunun nedeni, bağışçıların bir insanı sağlığına kavuşturmuş olmanın getirdiği mutluluk ve sağlıklarına, yaşam tarzlarına daha dikkat etmeleri olarak söylenebilir.

Organ Bağışı Yapanlar Daha Uzun Yaşıyor
Bİ tur

Memorial Diyarbakır Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Şehmus Özmen, organ bağışının önemi hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de ortalama 21 bin kişi böbrek nakline ihtiyaç duyuyor

Türkiye, organ bağışı açısından ciddi bir gelişme içerisinde. Ancak hala yeterli orana ulaşılmış değil. Son 3-4 yıl içerisinde yıllık yapılan böbrek nakli çalışmaları 2 bin ila 3 bin arasında değişmekte. Oysaki şu an 60 bin civarında hasta diyalize mahkum ve bunların ortalama 21 bin’i böbrek nakline ihtiyaç duymakta.

Organ bağışı Türkiye’de yeterli oranda değil

Yapılan böbrek bağışlarının 4'te 3'ü organ bağışı ihtiyaç duyan kişinin yakınları tarafından, 4’te 1’i de beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların yakınlarından alınan izin sonucu ile yapılmakta. 2013 yılında bildirilen, beyin ölümü gerçekleşmiş olgu sayısı yaklaşık 1500 iken bunun ancak 4 veya 5'te birinin aileleri hastalarının organlarını bağışlamayı kabul etmiş. Burada hasta yakınlarının ikna edilmesin de bir problem söz konusu olduğunu gösteriyor. Oysa Avrupa ya da batı toplumlarında bu oran tam tersine, yani nakillerin yüzde 75'i kadavradan gerçekleşiyor. Bizim ulaşmamız gereken düzey ise Avrupa ile benzer olmalı yani yapılan bağışların çoğu kadavradan alınmalı, bu da organ bağışı ile mümkün.

Bağışçı olmak zor değil

Organ bağışı için 18 yaşını geçmiş, sağlıklı, akli dengesi yerinde olması yeterlidir. Sağlık bakanlığının organ bağışı için yaptığı çalışmalar sonucu kişinin bağış için bir nakil merkezine ya da hastaneye başvurması ve ben organlarımı bağışlamak istiyorum demesi yeterli olacaktır.

Bağışçılar sağlıklarına daha dikkat ediyor

Böbrek bağışçıları için yapılan araştırmalarda, bu kişilerin toplum ortalamasından daha uzun yaşadığı ortaya çıktı. Bunun en büyük nedeni bağışçıların ruh hallerinin, bir insana hayat bağışlamış olmanın getirdiği bir hissiyat ve bağıştan sonra sağlıklarına, yaşam tarzlarına daha dikkat etmeleridir.

Bol su tüketimi böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur

Böbrek yetmezliği hastalığına yakalanmamak için tabi ki, öncelikle onun önlemini almak gerekiyor, özellikle bol su içmek büyük önem taşıyor. Kronik böbrek hastalığından korunma ve hastalığın ilerlemesini önlemede en önemli faktör su tüketimidir. İştahsızlık ve yetersiz beslenme, ishal ve kusmaya bağlı sıvı kayıplarına dikkat edilmeli, vücudun susuz kalması önlenmeli ve kaybedilen sıvı yerine konulmalıdır. Kan basıncı kontrolü en önemli hedeflerden biridir. Tansiyon düşürücü ilaçlarda ACE inhibitörü ARB grubu ilaçlar koruyucu özelliğe sahiptir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Kan şekeri, kan yağları ve kansızlığın kontrolü takip edilmelidir. Sigaranın bırakılması kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyen önemli bir faktördür. Fiziksel aktivite artışı ve vücut ağırlığının kontrolü diğer alınabilecek önlemlerdir. Kronik böbrek hastalığına yakalanan veya yüksek risk altındakilerin düzenli olarak nefroloji uzmanınca izlenmeleri gereklidir. 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları