120x600

Alemdar inşaat

10-10-2016 GÜNDEM

“Böyle bir kahraman dünyada yoktur”

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) Bolu Belediyesi ve Bolu Valiliği iş birliği ile düzenlediği ‘6’ıncı Uluslararası Köroğlu Sempozyumu’ başladı. 3 gün sürecek sempozyum kapsamında yurt içi ve yurt dışındaki üniversiteler ile çeşitli kurumlarda görev yapan Köroğlu araştırmacılarından oluşan 88 bilim insanı sunum yapacaklar. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptığı konuşmada “Dünyada kahraman diye bize Robin Hood anlatılır. Çünkü filmlerle bizlere çok iyi anlatmışlar. Batılıların Köroğlu gibi bir kahramanı olsa emin olun O’nu çok iyi işlerlerdi” dedi.

“Böyle bir kahraman dünyada yoktur”
Bİ tur

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken kürsüye çıkan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, katılımcılara Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni tanıttı. Böyle önemli bir konuda üniversitenin ev sahipliği yapmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini kaydeden Rektör Coşkun, “Tüm Türk Dünyası’nın ortak kahramanı  olan Köroğlu’nu hatırlatan ve Türk Devletlerinden bir çok bilim insanını Bolu’ya getiren Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“Bize hep Robin Hood’u anlattılar”

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz  ise konuşmasında,  "Dünyada kahraman diye bize Robin Hood anlatılır. Çünkü filmlerle bizlere çok iyi anlatmışlar. Ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş. Zenginden alıp fakire vermiş. Bu batı medeniyetinin kahramanı. Sadece bu özellikleri var. Bizim kahramanımız biraz daha farklı. Köroğlu'nu medeniyetimizin kahramanı diye adlandırıyorum. Evet Robin Hood gibi özellikleriyle ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş, zenginden alıp fakire vermiş. Bunun yanında elinde sazı, dilinde sözü olan bir kahraman, yani insancıl bir yapısı olan kahraman. Böyle bir kahraman dünyada yoktur. Batılıların Köroğlu gibi bir kahramanı olsa emin olun O’nu çok iyi işlerlerdi. Köroğlu Parkı yapıyoruz, Türk Dünyasının ortak parkı olacak. Diğer andan bir diğer geleneğimiz Nevruz kutlamaları olacak. Türk Dünyasında Nevruz Tepesi yalnızca Bolu’da var.  Bolu’yu Türk Dünyasına tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun için siz bilim insanları bizim için çok önemlisiniz. " dedi.

 

 

“Değerlerimize sahip çıkalım”

 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz ise Türkçe’nin UNESCO'da konuşulan diller arasına girmesinin hayalinin kurulması gerektiğini vurguladı. Oğuz, "Hepimizin birbirimizi daha yakından tanıdığı ve seri iletişimin olduğu bu dünyada pek çok dil öne çıkarken pek çoğu da geri gidiyor. Dolayısıyla bu UNESCO'da konuşulan 6 dilin yanına 7'nci dil olarak Türkçe'yi koymanın hayalini kurmalıyız. Biz Türkçe deyip, Azerbaycan'daki kardeşimiz Azerbaycan dili derse, Türkmen kardeşlerimiz Türkmence derse, diğerleri de Kazakça, Kırgızca, Özbekçe derse UNESCO'ya gittiğimizde 'Hani sizin diliniz birdi? Biriniz başka dil, diğeriniz başka dil diyorsunuz. Bu tek dil değil ki, siz zaten aranızda anlaşamazsınız' diyeceklerdir" dedi. Köroğlu Sempozyumunun da önemine değinen Prof. Dr. Oğuz, “Değerlimize iyi sahip çıkmamız lazım. Köroğlu da bunlardan bir tanesi. Bolu Belediyemizi ve emeği geçenleri kutluyorum. Diğer bir değerimiz de Nevruz kutlamalarıdır. Son yıllarda bir takım şer odaklarının bunu çarpıtmalarına izin vermemeliyiz. Bu gelenek 12 Türk devletinde kutlanır” şeklinde konuştu.

 

“Tüm şehitlerimize rahmet diliyorum”

 

“Türk Dünyasının değerlerine sahip çıkma yolunda büyük azim içerisinde buraya iştirak eden herkese sevgi ve hürmetlerini sunuyorum” diyerek sözlerine başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş,  “Bu sempozyumun hem Türk Dünyası için hem ülkemiz için hem de Bolumuz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Sözlerinin devamında terör saldırılarında şehit olan askerlerimizi ve 15 Temmuz darbe girişimi sırasındaki demokrasi şehitlerine rahmet dileyen Vali Baruş, “Öncelikle dünkü melun terör saldırısında hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi ve 15 Temmuz’da da milli irade uğrunda canlarını seve seve veren vatandaşlarımızı rahmetle minnetle anıyorum, Gazilerimize acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.  

 

 

Programın devamında Prof. Dr. Fikret Türkmen, sempozyumun açılış bildirisini okudu. Daha sonra ise Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere birere teşekkür plaketi takdim etti.   Sempozyuma katılan aralarında Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgısiztan, Kazakistan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, İran, Litvanya, Ukrayna, Tataristan, Polonya, Çin, Kosova, Rusya ve Irak'tan gelen akademisyenlerin de bulunduğu bilim adamları, düzenlenecek oturumlarla 3 gün boyunca Köroğlu destanını tartışacak.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları