120x600

Alemdar inşaat

19-01-2015 Zeynep Burcu ŞAHİNER

Bir çift ayakkabı düşünün birinin altı delik.

 

Gündüz gözü sokak ortasında; yere paralelliğine, sapasağlam basışına fütursuzca son verilmiş bir çift ayakkabı.

 

Öylece iki yana düşmüş iki ayağı kapatan birkaç sayfa gazete kağıdı düşünün.

 

O gazete kağıtlarının asla örtemeyeceği bir utanç yatsın yüzükoyun..

 

Ülkenin en kalabalık şehrinde, en işlek caddelerinin birinde..

 

Bir güvercinin kanadında asılı kalsın ötekileştirmelerimiz, farklılıklarımızın en büyük zenginliğimiz oluşunu bir türlü kavrayamayışlarımız.. Kâh koşup kovalayalım peşi sıra bir an evvel kaçıp gitsinler diye kâh sırtını sıvazlayalım öfkelerimizin, bir avuç yemle besleyerek..

 

“Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce” demişti Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink gazetesinde kaleme aldığı son makalesinde.

 

Sahi 19 Ocak’ta ne olmuştu?

 

8 yıl öncesinin 19 Ocak’ında?

 

Bugün birçok gazetede, ana haber bültenlerinde adına rastladığınız Hrant Dink de kimin nesi ola ki?

 

Bu ülkede doğmuş, büyümüş, askerliğini yapmış; ülkemizde herkesin özgürce bir arada yaşaması gerektiğinin altını çizmekten hiçbir zaman çekinmeyen bir Türkiye Ermenisiydi Hrant Dink. Bir güvercinin ruh tedirginliğiyle yaşarken, kendi gazetesinin önünde 3 kurşunla vuruldu. 19 yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast hapishaneye, Hrant Dink ise “Evet, biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var, çünkü kökümüz burada. Ama merak etmeyin. Bu toprakları alıp gitmek için değil. Bu toprakların gelip dibine gömülmek için..” dediği bu topraklara gömüldü.

 

Hala sonuçlanamayan dava, bugün siyasi denge değişimleri sayesinde (bu da en az suikast kadar acı bir gerçek) biraz daha aydınlanıyor. Hakkında yakalama kararı bulunan emniyet müdürü birdenbire teslim oluyor, 7 yılda alınamayan yollar 4 ayda katediveriliyor.

 

Dün mezarı başında anılan Hrant Dink, bugün az evvel Taksim’de başlayıp Agos Gazetesi önünde sona erecek olan yürüyüşle, yüzlerce insanın katılımıyla anılıyor.

 

Yıllar geçse de üstünden, yürek burkan o kare gitmeyecek hiçbirimizin gözünün önünden..

 

Ve hepimiz ırkımız, inancımız ne olursa olsun, bir güvercin tedirginliğiyle yaşayacağız. Ürkekçe ama bir o kadar da özgürce..

 

Hrant için adalet için..

 

Buradayız Ahparig burada..

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Zeynep Burcu ŞAHİNER Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları