120x600

Alemdar inşaat

03-03-2017 Şenol SAK
Şenol SAK

Şenol SAK

BİR KENT, KÜLTÜRÜYLE ve SANATIYLA ZENGİNDİR

     Bir kent düşünün; sinemaları, tiyatroları, konser salonları, müze ve sanat galerileri olmadığı halde mutlu ve müreffeh insanlarıyla gerçek anlamda yaşayan bir belde olabilsin. Mümkün müdür ? Elbette hayır..

 

    Adına “Kent” dediğimiz alanlar, belli bir zaman sürecinden geçmiş ve bu sürecin içerdiği maddi manevi birikimi, yani “Kent’in Kültürü”nü geleceğe taşıyabilme potansiyeline sahip fiziki alanlardır.. Bu taşıma görevini üstlenecek olanlar da, daha çok o kentte yaşayanlardır.. Merkezi hükümet, yerel yönetimler, çeşitli vakıf ve dernekler ile konunun içerisinde direkt olarak faaliyet gösteren bireyler de konuya farkındalık getirip diğer bireylere öncülük edecek olanlardır. Kent’te bulunan kültürel-sanatsal mekanların zaman içerisinde gelişip çoğalmasıyla da, adına “Kent Kültür”ü dediğimiz kavram da sağlıklı olarak gelişip geleceğe taşınabilecektir.. 

 

     İşte tüm bu bileşenlerin birlikte çalışması ve güç birliği kentin Kültürel-Sanatsal dokusunu meydana getirebilir ve şehrin gerçek anlamda yaşanabilir bir belde haline gelmesine ortam hazırlayabilir.. Yoksa, kent kültürünün oluşturulması, gelişmesi, kent’in yaşanılası bir yer olması sadece yol, bina,  vs gibi maddi unsurların geliştirilmesi ile mümkün olmamaktadır..

 

     Kent’in Kültürel ve Sanatsal açıdan ilerlemesi, Kent’te yaşayan bireylerin rehabilitasyonu, suç oranlarının azaltılması, “kent benliği”, “düşünce birliği” gb. birleştirici kavramların da gelişmesine etki edecektir.. Ayrıca yetenekli olanların kendilerini ifade edebilmelerine ve kent dışına, diğer coğrafyalara açılabilmelerine olanak sağlaması gb pek çok faydasını da sıralamak mümkündür..

 

     Büyüğüyle küçüğüyle Kent’te yaşayan bireylerin tam anlamıyla katkı ve katılımını sağlamış böyle bir kültürel birikimin, kentin sosyo-kültürel hayatını zenginleştireceği de unutulmamalıdır.. Özellikle, Kent’in gelecek nesillerine temel olacak küçük bireylerinin, sosyal- kültürel yaşamları ve özellikle eğitimlerinin verimliliği açısından son derece faydalı ve pozitif etki sağlayacaktır.. Ayrıca, bu küçük ve genç bireylerin içerisinde yaşadıkları kent’in ve toplumun geçmişini bilmesi, güzel sanatlara olan alakaları o toplumun geleceğinin daha sağlam temellere oturmasını sağlayacaktır.. Her açıdan daha yaşanabilir Kent’ler görebilmek ümidiyle.. Sanatla kalın..

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Şenol SAK Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları