120x600

Alemdar inşaat

03-07-2016 Şenol SAK
Şenol SAK

Şenol SAK

“Bir Bolu Aşığı Ressam”, Osman Zeki ORAL

Hayatta iken, son birkaç yılında tanıma fırsatı bulduğum, çağdaş Türk resminin kilometre taşlarından, usta ressamlığının yanı sıra son derece mütevazi, nazik  ve dürüst kişiliği ile mükemmel bir insan Osman Zeki ORAL’ı kısaca da olsa tanıtmaya çalışacağım sizlere..

 

         Hocası büyük üstat Bedri Rahmi EYÜBOĞLU’nun da kendisine “Koca Reis” diye hitap ettiği, o daima güleç ve dostça yüzü ve yüreğiyle insanları kendisine hayran bırakan insanı, belki köklü Bolulu olanlarımızdan bilir, hatırlar.. Belki de tanışma şansları olmuştur eskilerin.. Osman Zeki ORAL aslen Kdz Ereğlili dir. 

 

         Doğa resimleriyle ün kazandı. 1950’de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Eyüboğlu Atölyesi’ni bitirdi. Devlet sergileri olmak üzere pek çok karma sergiye katıldı. 1953’ten sonra, Bolu kız ve erkek öğretmen okullarında öğretmenlik yaptı. Ardından Bolu Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü’ne getirildi. Asıl görevine ek olarak, küçükler ve yetişkinler için kurslar açtı, kimi yeteneklerin ortaya çıkmasını sağladı. Tahran’da düzenlenen uluslararası sergi de onur ödülü, 34. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde de başarı ödülü, 1985’de 46. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde “Devlet,Resim ve Heykel Ödülü” kazandı. Sanatçının İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde, Milli Kütüphane ve Güzel Sanatlar Müdürlüğü Koleksiyonlarında yapıtları vardır. 1990 yılında Ankara Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğünden emekli oldu. 

 

        Yalnızdı ve hiç evlenmemişti.. Zor geçen yaşlılığında, akrabalarının büyük desteği oldu ve son yıllarını Karadeniz’in güzel ilçesi ve doğum yeri de olan Kdz. EREĞLİ’de geçirdi.. Ereğli Belediyesi ona, doğup büyüdüğü evin yanında bulunan taş bir evi restore ederek “Ressam Osman Zeki ORAL Kültür ve Sanat Evi” adıyla tahsis etti.. Mutluydu, çünkü baba ocağında yaşıyor, Resim yapıyor, öğrenci yetiştiriyordu.. 

 

        Son sergisini Mayıs-2010 da, Bolu’da BSM’de açtı.. 03 Mayıs 2012 tarihinde Ankara’da vefat etti..

 

         Beni şaşırtan ve hayrete düşüren ise, Türk resim sanatı için önemli bir şahsiyet olan böylesine önemli ve bir sanatçının yaşamı boyunca ancak 1-2 kişisel sergi açmasıydı. Meslek hayatı boyunca, pek çok sanatsal organizasyon ve sergi düzenlemiş, sanat galerilerinin müdürlüklerini yapmış, çeşitli sanatsal kurum ve derneklerinin kurulmasına öncülük etmiş bir duayen sanatçının eserlerini sergileyememesi gerçekten çok  ilginçti.. Bunun nedenini kendisine sorduğumda da, “işten-güçten” buna bir türlü fırsat bulamadığının pişmanlığını ifade ediyordu açık yüreklilikle. Ona, “Bolu’da bir sergi açma” düşüncesi de buradan doğdu.. Benim de açılmasına öncülük ettiğim bu sergiyi, 2010 yılı İzzet Baysal Günleri çerçevesinde düzenleyerek, Bolu’lu sanatseverlerle onun son döneminde birlikte olmasını sağladık.. Küçük bir sergi kataloğu da hazırlayarak, çoğu Karadeniz görüntüsünü içeren eserlerini ve dostlarının onun hakkındaki yorumlarını bir araya getirdik.. Sergide yer alan eserler maalesef ki onun orijinal eserleri değildi.. Çünkü kendinde kalan orijinal eseri pek yoktu.. Zonguldak Kültür Sanat Vakfı tarafından 1/1 özel olarak hazırlanmış baskılarının bir bölümünü kullanmıştık bu sergide.. Kendisi de bu serginin açılışına katılarak, buradaki dostlarıyla eskileri yad etmişti.. Daha sonraları, bizlerde zaman zaman Ereğli’ye giderek, onunla güzel zamanlar geçirdik, sergiler açtık..

 

    Tam bir Bolu sevdalısı olan Osman Zeki ORAL’ın, Bolu yıllarının özlemini ve derinliğini şu anekdot daha iyi anlatıyor sanırım.. 

 

     ( ....“Ben galeri olarak, 57’de ilk geldiğimiz sene kız öğretmen okulunu Salıbeyler’e taşırdım. Salıbeyler köyünde Mehmet Yücetürk’ün resimleri asılıydı evinde. Orası galeri gibiydi. Oraya taşırdım hep öğrencileri. Ama resimleri görüp dönerlerdi. Erkek öğretmen okulunu da götürdüm sık sık...

 

    O vazifeyi görüyordu orası. Ondan sonra bunlar hep, galerinin(BSM) ve Kültür Merkezi Külliyesi’nin doğmasına sebep oldu.”..)

 

      Son yıllarını, bir türlü yakasını bırakmayan hastalıklarıyla geçiren, bu büyük sanatçı ve Bolu anıları hakkında anlatacak çok şey var elbette. “Daha fazlasını sonraki yazılara” diyerek noktalayalım bu seferlik..

 

Sanatla kalın..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Şenol SAK Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları