Şenol SAK
“SIRADIŞI YAŞAMLARIYLA RENGİN USTALARI-11” Orhan PEKER
“SIRADIŞI YAŞAMLARIYLA RENGİN USTALARI-11” Orhan PEKER
“SIRADIŞI YAŞAMLARIYLA RENGİN USTALARI-11”
Orhan PEKER
(Trabzon 1927-İstanbul 1978)
İlkokulu doğduğu şehir Trabzon'da tamamlayan Orhan Peker, lise öğrenimine İstanbul'daki Avusturya Lisesi'nde devam etti. Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun öğrencisi oldu (1946-1951). 1947 yılında arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Onlar Grubu'nda yer aldı. 1951’de ilk kez Devlet Resim ve Heykel Sergisi’ne katıldı. 1951 yılında Akademi’den mezun olan Orhan Peker askerlikten sonra İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yönetmen Max Meinecke ile çalışmaya başladı.1953’te ilk kişisel sergisini açtı. 1956’da Salzburg’da Oskar Kokoschka’nın düzenlediği “Yaz Akademisi”ne katıldı. Almanya’da taşbaskı resimlerini sergiledi. Ardından İstanbul’a döndü ve 1959 yılında Ankara’ya yerleşti. 1965’te Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde birincilik ödülünü kazandı, 1966’da Türkiye’de “Yılın Ressamı” seçildi. Türkiye’de açtığı sergilerden başka Avusturya, Macaristan, Romanya, Tunus ve Cezayir gibi pek çok ülkede sergilere katıldı. “Ağaca Takılan Uçurtma”, “Rüzgâr Ekmek”, “Gülibik” gibi çok sayıda kitaba illüstrasyonlar yaptı. Ölümünden önce yerleştiği İstanbul’da düzenlediği son sergisinde “güvercinler” konulu resimlerini sergiledi.
Çok sayıda kağıt üzeri tekniğinin yanı sıra, yağlıboya, özgün baskı, gibi geniş bir yelpazede eserler üretti. Günlük yaşamdan aldığı ve özgün bir biçimde yorumladığı resimleriyle dikkati çekti. Aslen Karadenizli olan sanatçı, sık sık gittiği Karadeniz’deki yayla evinde kalır ve hatta burada piyano çalar, doğayla iç içe eserler üretirdi. Peker’in eserlerinde, soyutlamaya yönelik lekeci bir anlayış göze çarpar.
Başlıca resimleri: Kırmızı Evli Peyzaj, Çayır, Atlar ve Arabalar, Kendinin Rüyası, Kıyıda, Kedili Özden, At Başı ve Güvercinler.
Döneminde, ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler ile çok iyi bir dost olan ressam, hayatının bir çok anını onunla paylaşmıştı. Son kişisel sergisini Bedri Rahmi Galerisi'nde açtı ve güvercin temalı eserlerini sergiledi. Daha sonra Ayvalık’ta yaşamaya başladı.28 Mayıs 1978'te İstanbul'da kanserden öldü. Peker'in mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.
Tüm bu özellikleriyle sanatçı bugün, Türk resminin en karakteristik özgün kişiliklerinden birisi olarak kabul edilmektedir...
Sanatla kalın…