120x600

Alemdar inşaat

01-11-2022 Şenol SAK
Şenol SAK

Şenol SAK

“SIRADIŞI YAŞAMLARIYLA RENGİN USTALARI-18” Naile AKINCI (1923 – 2014)

Ülkemizin yetiştirdiği en önemli kadın ressamlarımızdan Naile AKINCI, 1983 yılında İlimizde yapılan ve tüm Türkiye’den tanınmış ressamların katıldığı  “Bolu ve Bolu'da Yaşam'' konulu resim yarışması için “Bolu” konulu bir dizi resim yapmış ve bu yarışmada “Mansiyon” ödülü almıştır.

 

Naile AKINCI 1923 yılında Van'da doğdu. 1938 yılında Güzel Sanatlar Akademisi’nin açtığı giriş sınavını kazanarak “Resim Bölümü” Orta Kısmı’na kaydolan Akıncı, Leopold Levy ve Zeki Kocamemi atölyelerine devam ederek, 1943 yılında, Resim Bölümü Orta Kısmı’ndan mezun oldu. Ancak, rahatsızlanarak altı yıl öğrenimine ara veren sanatçı, 1949’da yeniden akademiye dönerek 1952 yılında Yüksek Resim Bölümü Zeki Kocamemi Atölyesi’nden mezun oldu. Ayrıca, öğrenimi süresince Nurullah Berk, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Şefik Bursalı’dan da dersler aldı.

 

Yurt içinde üç yüzden fazla sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1964 yılında açan sanatçı, İstanbul, Ankara, İzmir, Atina ve Japonya'da toplam 47 kişisel sergi açmıştır. Yurt dışında ise Bağdat, Viyana, Münih, Roma. Londra, Lefkoşa, New York, Amman, Barselona, Rabat ve Kazablanka'da düzenlenen Çağdaş Türk Resim Sanatı sergilerine katılmıştır.

 

1988 yılında 50. Sanat yılı ve Türk Resmine katkılarından dolayı "T.C. Kültür Bakanlığı Onur Ödülü", 1995 UNESCO A.I.A.P. Ulusal Komitesi Hizmet Onur Ödülü, 1997 GESAM Onur Ödülü. 2003 M.S.G.S.Ü. Onur Ödülü, 2003 TÜYAP 13. ARTİST Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Ödülü, 2005 "Görsel Sanatlar" dalında Sedat Simavi ödülü ile ödüllendirildi.

 

Ödülleri: 

Naile AKINCI, 1983 yılında İlimizde yapılan ve tüm Türkiye’den tanınmış ressamların katıldığı  “Bolu ve Bolu'da Yaşam'' konulu resim yarışması için “Bolu” konulu bir dizi resim yapmış ve bu yarışmada “Mansiyon” ödülü almıştır.

 

Sanatçının diğer ödülleri; 1976  11.Clermont-Ferrand Çağdaş Sanatlar Sergisi-(Kent Özel Ödülü), 1979  Akbank "Tarihi ve Turistik Türkiye" konulu resim yarışması-(Mansiyon), 1981  13.Clermont-Ferrand Çağdaş Sanatlar Sergisi"-(Jüri Özel Ödülü,) 1983  İzmir Resim-Heykel Müzesi (Onur Plaketi), 1986  Milano-Uluslararası Sergi-(Üçüncülük Ödülü), 1988, T.C. Kültür Bakanlığı Onur Ödülü.


Eğitimini tamamlamadan önce, Arkeolog Ferruh Akıncı ile yaşamını birleştiren Naile Akıncı, sonrasında resim öğretmeni olarak İstanbul’da çeşitli okullarda görev yaptı.
 

Yaşamını resim sanatına adayan sanatçı, sanat yaşamı boyunca geçmişin değerleriyle çağdaş olanı birlikte değerlendirerek, resim sanatının temel türlerinden olan peyzaj ressamlığına yepyeni bir soluk getirdi. Naile Akıncı, özellikle kendine özgü benzersiz peyzaj yorumlamalarıyla, Türk resminde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Yapıtlarında izlenimci bir yaklaşımın aksine, doğayı kopya etmekten kaçınan bir tavır sergilemiştir. Bu bakımdan çeşitlemeleri birer peyzaj olmanın ötesine geçerek içsel bir değer kazanır. Onun için önemli olan doğa değil, “Doğanın Özü”dür. Doğanın bir köşesini defalarca gözlemleyip tuvalinde yeniden canlandırmıştır.

 

Naile Akıncı, özellikle yöresel peyzaj çalışmalarının çoğunu oluşturan “Eyüp Çeşitlemeleri” ile 1950’lerden başlayarak Türk resim sanatı tarihinde haklı bir üne kavuşmuş ve sanatçının adı adeta Eyüp ile özdeşleşmiştir.

Yıllarca Parkinson hastalığıyla mücadele eden Naile Akıncı, Resim yapma sevgisinin hastalığını yenme gücü verdiğini söylemişti. Ağır hastalığına rağmen resim yapmaya ömrünün sonuna kadar devam etti.

Naile Akıncı, 91 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.

 

Sanatla kalın

 

BOLU/ MUDURNU 1983 (Naile AKINCI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Şenol SAK Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları