120x600

Alemdar inşaat

01-04-2019 Ekrem ASMA

 Son zamanların en çekişmeli en şaşırtıcı ve üzerinde çok yönlü düşünülmesi gereken seçim sonuçları ile karşı karşıyayız. Sandıktan çıkan sonuca her zaman saygı duyan, daha da ötesinde sandıktan çıkan sonucun en doğru ve hayırlı sonuç olduğunu düşünen birisi olarak sonuçları anlamaya çalışıyorum. Ve gerçekten de sandıktan çıkan sonuç bir kez daha seçmenin nokta atış yaptığını ve mesajlarını dolaylı olarak ama net bir şekilde ortaya koyduğunu göstermektedir. 

 

 

 Öncelikle Türkiye geneli itibari ile iktidar blokunu oluşturan Cumhur ittifakına %52 ‘ lik oy desteği ile merkezi hükümete desteğini tekrarlamış, iktidarın istikrar ve beka vurgusunu desteklediğini göstermiştir. Bu anlamda muhalefet partilerine beka ve istikrar konusunu ciddiye almaları gerektiğini, bu hususu dikkate almadan iktidar yolunun kapalı olduğunu açıkça belirtmiştir. 

 

 

 Ancak aynı seçmen ; beka konusunu önemsediğini belirtirken aynı zamanda mevcut durumdan rahatsızlıklarını , değişim isteğini , siyasette kullanılan dil ve yöntemlerden rahatsızlıklarını da başta Ankara ve İstanbul ( yazı yazılırken kesin sonuçlar açıklanmamakla ve itiraz süreci bitmemiş olmasına rağmen kesin sonuç ne olursa olsun sayın İmamoğlu elde ettiği başarı ile seçimin kazananıdır bence )  olmak üzere bir çok büyük şehirde yerel yönetimleri değiştirerek mesajını net olarak vermiştir. Bununla beraber Belediye Başkanlığının değiştiği bir çok ilde Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisinde ise tercihini iktidar blokundan yana kullanarak bir denge unsuru sağlamış ve yukarıda belirttiğimiz gibi Cumhur İttifakına desteğini yinelemiştir. 

 

 

 Her iki kriteri birlikte değerlendirmeden yapılacak tüm yorumlar, analizler baştan hatalı ve eksik olacaktır. Seçmenin hem beka – istikrar kaygısı  hem de rahatsızlıklarını anlatan sonuçlarını bir bütün olarak değerlendirmeyip tek yanlı yapılacak çıkarımlarla hareket etmek sandık sonuçlarının bize sağlamış olduğu imkan ve fırsatları heba etmemize sebep olacaktır. Daha da vahimi zaten mevcut ve çekilmez olan kutuplaşmayı daha ileri bir noktaya taşıyacaktır. Seçim sonuçlarına yapılan ilk açıklamalar büyük oranda makul ve kapsayıcı olmuştur. Bu tutumu devam ettirmek zorunludur. Bu anlamda hem iktidar blokuna , hem muhalefet partilerine hem de  seçilen yeni Belediye Başkanlarına büyük görev ve sorumluluk düşmektedir .

 

 

 Özellikle ilk başta muhalefet partilerine büyük bir görev düşmektedir. Çünkü açıkça belirtmek gerekir ki özellikle İstanbul ve Ankara ‘ da alınan sonuçlar sebebiyle  açık Türkiye düşmanı olan bir çok terör örgütü ( FETÖ – PKK – DEAŞ – DHKP –C vs . vs ) ve bu terör örgütlerinin uluslararası efendileri kesinlikle bu sonucu istismar etmeye kalkışacaktır. Muhalefet partileri bu hususu dikkate almaz ve bu konu da istismarcılara karşı yerli – milli ve bağımsızlıkçı  bir duruş sergileyemezse uzun dönemde ciddi sorunların ve kaos planlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır.  Bu sebeple muhalefet partileri Cumhur İttifakının almış olduğu % 52 oyu ve Belediye Meclisi – İl genel Meclisi çoğunluğunu kesinlikle akıllarından çıkarmamalıdır. 

 

 

 Aynı şekilde iktidar bloku da özellikle seçilen yeni Belediye Başkanlarına  gereken özeni , saygıyı ve desteği esirgememelidir. Zira daha seçimden önce terör örgütünün siyasi uzantısı olan parti açıkça seçilecek olan Millet İttifakı muhalefet adaylarına ayar vermeye   çalışmıştır. Artık seçimler bitmiş ve seçmen bu duruma rağmen kararını vermiştir. Seçimden önce bu argüman doğal olarak  karşı tarafın aleyhine propaganda faaliyeti olarak kullanılsa da artık seçim sonucu itibariyle sandık sonucunu doğru algılayıp seçilen Belediye Başkanlarına gereken destek ve özeni göstererek istismarcılara karşı birlikte mücadele edebilme yeteneğini göstermek gerekmektedir. Seçmen verdiği kararla ;  beka sorununun  kutuplaşmayı ortadan kaldırıp milletin bir çok kesiminin bir araya gelmesi ile daha kolay çözüleceğini göstermiştir. Bu anlamda ortaya çıkan sonuç büyük riskler taşımakla birlikte büyük avantajlar ve fırsatlarda taşımaktadır. 

 

 

 Farkındalar mı bilmiyorum ama özellikle iktidar partilerine karşı olup ama aynı zamanda ülkesini seven bir çok insan için bu seçim sonuçları farklı bir anlam ve önem taşımakta.   Zira çok uzun zamandır beri sürekli seçim kaybede kaybede ülkesine , seçmene güvenini  kaybeden bir kesim için bu seçim sonuçları bir yenilenme ,  umutlanma , doğru bakış açısı geliştirme  fırsatı vermektedir. Bu güne kadar seçim sonuçlarını ; seçmeni küçümseyerek; makarna – kömür ve hile iddiaları ile algılamaya çalışan kitle doğru adaylarla ve seçmene saygı ile seçimin kazanılabileceğini gördü . Bu kesimin , kendisi ve  gerçeklerle yüzleşmesi ve kazandığı umut ,  toplumsal barış ve dinamizmimiz için büyük bir kazanç olacaktır. 

 

 

 Seçim sandıkları toplumun aynasıdır . Hepimize düşen öncelikle  ayna  ve aynada ki suretimizle barışmak ve gülümseyerek bakabilmektir kendimize …


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Ekrem ASMA Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları