120x600

Alemdar inşaat

07-10-2015 Eda BAYRAKTAR

Merhaba! Bir açıklamaya gerek duymadan söyleyeyim; bundan sonra Bolu Objektif’teyim.

 

Herkes “Eylül toparlandı gitti işte, Ekim falan da gider bu gidişle” dizeleriyle Eylül’ü hak ettiği şekilde uğurladıysa Ekim’e başlayalım dedik. Malum Ekim de toparlanıp gittiğinde seçim sabahına uyanıyoruz. Vakit dar, iş çok... CHP 7 Haziran seçimlerinde hem iktidar partisinin eleştirilerinin yönünü değiştirdi, hem de seçmenin gözündeki imajını tazeledi.

 

Daha önce proje üretmemekle, salt muhalefet yapmakla suçladıkları Halk Partisi son seçim kampanyasıyla birlikte bu algıyı yıktı. 7 Haziran projelerini hiç kimse eleştiremedi, bunun yerine seçmenin zihninde ‘CHP bunu yapamaz’ algısı oluşturuldu. İktidar partisi bunun için olağanüstü bir çaba sarfetti. Size CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mehmet Şimşek’e cevaben söylediği sözden alıntı yapayım: “Bakana rakam vermek isterim. 1923 - 2002 toplam 57 hükümet hizmet verdi. 57 hükümetin harcadığı kaynak ne kadar? 79 yılda 546 milyar dolar vergi harcamışlar. 95 milyar dolar iç borç yapmışlar. 130 milyar dolar dış borç yapmışlar, 8 milyar dolar özelleştirme geliri. Toplam 779 milyar dolar para harcanmış. Geliyorum AKP iktidarına 2003 - 2014. 12 yılda harcanan para. Vergi gelirleri 1,5 trilyon dolar. İç borç 96 milyar dolar. Dış borç 273 milyar dolar. Özelleştirme geliri 52 milyar dolar. Toplam harcanan para 1 trilyon 900 milyar dolar. 1 trilyon 869 milyar dolar. Rakamı şişirdiler demesinler diye. 79 yılda harcanan paradan çok daha büyük bir para son 12 yılda harcandı. Harcanan fazla para 1 trilyon 90 milyar dolar. 79 hükümetten daha fazla para harcadılar.”

 

Bu ne demektir? Sadece AKP hükümeti Türkiye’nin gelmiş geçmiş tüm hükümetlerinden daha fazla vergi toplamış demektir. Daha fazla vergi, daha fazla kamu hizmeti anlamına gelir. Ama işin bir de özelleştirme boyutu var. Bu rakama göre sadece AKP döneminde özelleştirmeden elde edilen gelir tüm diğer hükümetler döneminde elde edilmemiş demektir. Bu sermaye sahiplerine peşkeş çekilmiş, devlet malları elden çıkarılmış, sektör para babalarının eline bırakılmış demektir. Yine bu rakamlara göre rahat rahat söyleyebiliyoruz ki dış borç da kat be kat artmış. Burada dengeli olmayan bir şeyler var. Devlet geliri nerelerde kullanıyor? Vergi, halka geri dönüşümü olsun diye halktan alınan borçtur. Öyleyse Türkiye’de çalışan neden emeğini daha ucuza satarken daha pahalı bir hayat yaşıyor? Var olan kaynak neden halk için kullanılmıyor? Bu devletin geliri ve gideri arasındaki dengesizliğin sebebi ne? Tüm bu sorulara cevap vermekten kaçınabilirsiniz. Üstüne gitmeyebilir, hatta üstünü örtebilirsiniz. Ancak bir şeyi inkar edemeyeceksiniz. Bir önceki seçimde yetersiz kaynak dolayısıyla “Yalan vaatlerde bulunuyor” dediğiniz Cumhuriyet Halk Partisi’ni bu seçimde taklit ediyorsunuz. Dostum şimdi tükürdüğünüzü yalıyorsunuz, kaynak var mı ne?..

 

Eda Bayraktar

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Eda BAYRAKTAR Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları