120x600

Alemdar inşaat

20-01-2023 Eda BAYRAKTAR
Eda BAYRAKTAR

Eda BAYRAKTAR

TALİBAN'IN KARŞISINDA BİR KAHRAMAN: MALALA YOUSUFZAİ

Eğitim her çocuğun en temel haklarından biridir. Ancak bazı coğrafyalar, siyasal koşullar, inanış biçimleri ve bunun gibi sebepler her çocuğa bu hakkı tanımıyor. Bu çocuklardan biri, Malala, tüm kız çocuklarının eğitim hakkı için küçük yaşta hayatını ortaya koyan ve eğitim aktivistlerine ilham veren bir insan hakları savunucusu.

 

1997 yılında Pakistan’ın kuzeyinde dünyaya gelen Malala’nın babası Ziauddin Yousafzai, Taliban’ın kız çocuklarının okumasına karşı yürüttüğü propagandaya muhalefet ediyor; yönettiği okulda kız çocuklarına da eğitim veriyordu. Malala 12 yaşına geldiğinde, Taliban’ın bölgedeki askeri gücü arttı ve kadınlar sosyal hayattan alıkonmaya başladı. Televizyon ve müzik yasaklanıyor; kadınlar artık sokağa çıkamıyordu. Aynı yıl, Taliban tarafından Ziauddin’in yönettiği okulun kapanmasına karar verildi. Dahası okulun kapanmaması için direnen Ziauddin ve Malala ölüm tehditleri almaya başlamıştı.

 

 

Malala, BBC’ye durumun vahametini anlatan blog yazıları yazmaya başladı. Yazıları tüm dünya tarafından okunuyor, insan hakları savunucularının ilgisini Pakistan’a yöneltiyordu. The New York Times’a yapılan bir belgeselde Malala’nın yazılarından bahsedilince kimliği ortaya çıktı. 14 yaşında Pakistan’ın ilk Gençlik Barış Ödülü’nü kazanan ve Uluslararası Çocuk Barış Ödülü’ne aday gösterilen Malala, artık Taliban meselesini izleyen herkes tarafından tanınıyordu. Malala’nın kitleleri etkileme ve uluslararası örgütleri harekete geçirme olasılığından çekinen Taliban, küçük kız hakkında ölüm kararı verdi.

 

 

Malala, 2012 yılında, okuldan eve dönerken silahlı saldırıya uğrayarak boynundan ve omzundan yaralandı ve 2013 yılına kadar Birleşik Krallık’ta bir hastanede tedavi gördü. Uzun ve zor bir tedavi süreci geçirmek zorunda kalan Malala’nın durumu tüm dünyada tepkiye neden oldu ve 2 milyondan fazla insanın imzaladığı bir imza kampanyası gerçekleştirildi. Uluslararası kamuoyunun harekete geçmesi karşısında direnç gösteremeyen Pakistan, tarihinin ilk ‘Ücretsiz ve Zorunlu Eğitim Kanunu’nu kabul etmek zorunda kaldı.

 

 

Malala ve babası, tedavi sürecinin ardından, kız çocuklarının eğitiminin toplumsal açıdan sonuçları hakkında farkındalık yaratmak ve kız çocuklarını desteklemek amacıyla Malala fonunu kurarak, sosyal, siyasal ve ekonomik nedenlerle eğitim göremeyen milyonlarca kız çocuğunun savunucusu oldu. Nobel Barış Ödülünü 10 Aralık 2014’de, Hintli çocukların hak ve eğitimlerinin savunucusu Kailash Satyarthi ile beraber kabul eden Malala, $1.1 milyonluk ödülünü Pakistan’da kız çocuklarına bir ortaokul yapılması için bağışladı.

 

 

Unutmayın ki kadınların eşit yaşam mücadelesi önünde hiçbir radikal dinci yönetim ve hiçbir otorite kalıcı olamaz. Kadınlara "okumayı yasaklayan" Taliban'a karşı Afganistan'da eğitim haklarını arayan, saçlarını rüzgarda savurmak için İran'da ölümü göze alan cesur kadınlara selam ve sevgiyle...

 

 


                            MALALA YOUSUFZAİ


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Eda BAYRAKTAR Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları