120x600

Alemdar inşaat

05-12-2019 GÜNDEM

“Unutmamalıdır ki kadınımızın elde ettiği hakların tümü Cumhuriyetin eseridir”

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 85’inci yıl dönümü bugün 14 kurum ve kuruluş tarafından Anıtpark’ta gerçekleştirilen törenle kutlandı.

“Unutmamalıdır ki kadınımızın elde ettiği hakların tümü Cumhuriyetin eseridir”
Bİ tur

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından gerçekleştirilen Çelenk koyma töreni sonrasında konuşan Türk Kadınlar Birliği Bolu Şube Başkanı Aygün Bandakçıoğlu günün anlam ve önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı;  “5 Aralık Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 85’inci yıldönümü nedeniyle bizlere bu hakkı tanıyan yüce Atatürk’e minnet ve saygılarımızı sunuyoruz. 5 Aralık genç Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ve en manalı devrimlerinden biridir. Bu devrim Atatürk’ün Türk kadınına verdiği değerin tarihsel göstergesidir. Tarihsel diyorum. Çünkü Türk kadını u hakka birçok büyük ve medeni milletlerden önce kavuşmuştur. Bu hakkın Fransa’da 1994’te, İtalya’da 1945’te, Belçika’da 1948’de, Japonya’da 1950’de, Yunanistan’da 1952’de, İsviçre’de 1971’de, Portekiz’de 1976’da tanınmış olduğunu söylersek tarihsel tanımında yanılmamış olduğumuzu görürüz.Atatürk bizim bu önceliğimizi şu sözleriyle ifade etmektedir. Medeni memleketlerin birçoğunda kadından esirgenen bu hak bugün Türk kadının elindedir. Ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır.”Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin her toplumsal kademesinde öncülük eden kadınlara ilk siyasal hakları 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ile verildi. Ardından 1934 yılında Malatya Milletvekili İsmet İnönü ve 191 arkadaşının verdikleri bir yasa değişikliği teklifi ile Türk Kadını milletvekili seçilme hakkını kazandı. 8 Şubat 1935’de meclise 18 kadın milletvekili girdi. Ancak 2000’li yıllarda nüfusun yarısını oluşturan kadınların mecliste temsil oranı yok denecek kadar az. Kadın milletvekili sayısı erkek milletvekillerinin sadece %17’si.Unutmamalıdır ki kadınımızın elde ettiği hakların tümü Cumhuriyetin eseridir. Bugün kadın haklarına sahip çıkmanın yolu cumhuriyete, Atatürk İlke ve Devrimlerine sahip çıkmaktan geçmektedir. Ulusal Kurtuluş mücadelesinde erkeklerle omuz omuza işgalcilere karşı mücadele veren Türk kadını hak ettiği yere geldiğinin bilincindedir. Bizlere bu imkânları sağlayan Büyük Atatürk’ü saygıyla minnetle anıyoruz”

 

 

Törene Türk Kadınlar Birliği Derneğinin yanı sıra,  Yardım sevenler Derneği.,Türkiye Güçsüzler ve Kimsesizlere Yardım Vakfı 4 Türk üniversiteli Kadınlar Derneği , CHP Kadın Kolları, İyi Parti Kadın Kolları, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Sebenli Kadınlar yardımlaşma ve dayanışma Derneği. Atatürkçü Düşünce Deneği., Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği.Ticaret ve Sanayi Odası kadın girişimciler kurulu, Bolu zihinsel engelliler Derneği, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odası, Demokrat parti kadın kolları iştirak ettiler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları