120x600

Alemdar inşaat

08-05-2023 EĞİTİM

Meslek Seçimi ve Kariyer Planlamanın doğru adresi; KÖK Kurs

Bolu’nun yeni nesil kurs markası olan “KÖK Kurs" kurucu müdürü Kerem Özdemir, Meslek Seçimi ve Kariyer Planlamada dönemeç niteliği taşıyan “Mizaç Odaklı Rehberlik Yaklaşımı” hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Meslek Seçimi ve Kariyer Planlamanın doğru adresi; KÖK Kurs
Bİ tur

Kerem bey, KÖKTEM (Tamamlayıcı Eğitim Modeli) rehberlik birimi olarak Mizaç Odaklı Rehberlik Yaklaşımı hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Mizaç Nedir? Mizaç, bir kişiyi diğerinden ayıran özellikleri oluşturan unsurların temelidir, çekirdeğidir, bir nevi kişinin fabrika ayarlarıdır. Genetik kodlarımızı içeren DNA’nın psikolojik boyutudur. KÖK Kurs’ta kurumlarındaki gelişimsel rehberlik ve mesleki rehberlik süreçlerinde mizaç̧ kavramını temel alır. Öğrencilerin «beklenti, ihtiyaç ve farklılıklarını» merkeze alan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım ile öğrencilerin duygusal, bilişsel ve davranışsal gelişimleri «mizaç̧ ve karakter» eğilimlerine göre şekillenir «Öğrenme tarzı, Psikososyal Gelişim, Değerler eğitimi» her öğrenciye özgü̈ etkinliklerle yapılır ve dengeli bir gelişim hedeflenir. Meslek Seçimi ve Kariyer Planlamada ise «mesleki mutluluk» kavramı ön plandadır.

 

 

Eğitim – Öğretimde Neden Mizaç Odaklı Yaklaşım?

Mizaç̧, parmak izi gibi kişiye özeldir, bizi biricik kılan izdir. Öğrencilerin mutlu ve başarılı olmaları için kendi mizaçlarına uygun bir yöntemle eğitim almaları gerekir. Mizaç̧ özellikleri ne oranda dikkate alınırsa başarı, mutluluk ve dengeli bir gelişim o oranda sağlanır. Bununla birlikte «öğrenme eğilimleri hakkında yol gösterici» niteliğe sahiptir. Mesleki eğilimler geçici ilgilere göre değil kişiye özgü̈ belirlenir; bu sayede öğrenciye akademik eğilimleri ve öğrenme yöntemlerine göre aşağıdaki başlıklar doğrultusunda yol gösterir.

• Öğrenme tarzları

• Ders çalışma tarzları

• İletişim tarzları

• Gelişim Alanları

• Dengeli Karakter Gelişimi (Sosyal ve Duygusal Gelişim)

• Doğru Meslek Seçimi ve Kariyer

• Planlama

Velilere Yönelik Uygulamalar ve Faydaları ise şöyledir:

• Kendilerinin ve çocuklarının potansiyel güçlü yanlarını ve olası riskli eğilimlerini görürler

• Çocuklarını yakından tanıyıp keşfetme olanağı sunar

• Gelişim alanlarında neler yapılacağı konusunda farkındalık geliştirilmesi ve doğru yaklaşımların sunulması konusunda yol gösterici olur.

 

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Hayatına bugün dokunacağımız her genç bizim yarınımız olacak. O yüzden bugünün gençlerini ne kadar donanımlı, eğitimli, vicdanlı, bilinçli yetiştirirsek yarınlarımız da bu beklentiler üzerine şekillenecektir. Hayatına dokunacağımız her gencimizin heyecanına ortak olup, geleceğimize tebessümle bakacağımız yarınların hayali en büyük motivasyon kaynağımızdır. Bu duygu ve düşüncelerle herkese sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

 

 

 

 

 




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları