120x600

Alemdar inşaat

08-01-2021 BOLU

Karadere Suları Haziran ayında şehre verilecek

Bolu’nun su ihtiyacını karşılayacak olan ve iç kaplama işi biten 3 bin 635 metrelik Karadere Tüneli törenle açıldı. Tünelin Haziran ayında tamamlanmasıyla birlikte şehre memba suyu verilecek.

Karadere Suları Haziran ayında şehre verilecek
Bİ tur

Bolu’da, kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunan Yedigöller Milli Parkı bölgesindeki Karadere sularının kente içme suyu olarak kazandırılması için 2016 yılının Mayıs ayında ilk adımı atılan projede 3 bin 635 metrelik tünel çalışmasının iç kaplama işi tamamlandı. Bolu Belediyesi ve Devlet Su İşleri işbirliğinde yapılan Karadere Tüneli, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Vali Ahmet Ümit, milletvekilleri Arzu Aydın, Fehmi Küpçü ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla açıldı.

 

 

“60 milyona yakın harcama yapıldı”

Törende, tünelle ilgili bilgiler veren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bu tünel yaklaşık 3 bin 700 metre. Tünel 5 metre genişliğinde, 4 metre yüksekliğindeydi. Ancak iç kaplaması yapılmamıştı. Tünelin açılma maliyeti yaklaşık 32 milyon liraya mal olmuş. İç kaplama maliyeti de 25 milyon lira tuttu. Yani 60 milyon liraya yakın bir harcama yapıldı. Bundan sonra buraya bir regülatör yapılacak. Deredeki su tünele aktarılacak. Tünelin içinden 3.7 kilometre boru hattı geçecek. Boru hattının toplam uzunluğu 12.7 kilometre. Devlet Su İşleri bunun 7.7 kilometresini yapmış” dedi.

 

 

“Çele barajını da yaparsak 10 yıllık su ihtiyacı karşılanacak”

Karadere Suları’nın tek başına şehrin su ihtiyacını karşılayamayacağını ancak Çele Barajı’nın yapılmasıyla birlikte en az 10 yıllık su sorununun yaşanmayacağını kaydeden Özcan, “Bu su 250 mililitre saniye olarak tahsisli. Burada zaman zaman 500-600 mililitre saniyeye çıkıyor. Ama şuan debinin en düşük olduğu zaman. Şuan 150 mililitre saniye civarında bir su var. Dolayısıyla biz şehre 350 ila 400 mililitre saniye su veriyoruz. Şuanda bu su tek başına yeterli gelmiyor. O yüzden Gölköy Barajı’na muhtaç durumdayız. Sadece birkaç ay Gölköy Barajı’nı devre dışı bırakıp şehrin suyunu tamamen buradan verme şansımız var. Çele barajını yaparsak başka su kaynağı bulmasak bile şehrin en az 10 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. Ek kaynaklarla desteklersek de bundan sonra Gölköy’den su almak zorunda kalmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Bolu Valisi Ahmet Ümit ise “Felsefecilerin çoğuna göre, tabiatın temelinde dört temel unsur vardır. Hava, su, toprak ve ateş. Su azizdir. Aziz olduğu için bugün herkes bir araya gelmiş durumdadır. Bizim felsefemizde, inanç felsefemizde de her şey sudan yaratılmıştır. Bütün maddenin kaynağı su’dur. Onun için suyu koruyan, suyu getiren, suyu götüren, suyu kullanan, suyu tasarruf eden, suyun israfından kaçınan, suyu temiz tutan herkese müteşekkiriz. Herkesi kutlarız. Tabi su topraksız, toprak havasız olmaz. Dört temel unsur dendiğinde hava, su, toprak, ateş unsurlarını bir arada değerlendirmek lazım. Bu nokta da baktığımızda aklımıza bu dört unsur ne getiriyor? Özellikle üç unsur. Çevreyi aklımıza getiriyor. Çevre konusunda hassasiyet sahibi olmamızı gerektiriyor. Şu güzel ormanın içerisinde, bu müstesna nokta da bir arada bulunmamızın sebebi suyken aynı zamanda burada olmamızın sebebi de bu temiz ortamdır. Kısacası, çevreye karşı çok duyarlı olmamız gerekiyor. Bu yüzyılın en önemli stratejik nimetlerinden bir tanesi su’dur. Kullanma suyudur, içme suyudur. Biz su zengini bir ülke değiliz ama hamdolsun kendimize yetecek kadar şimdilik en azından var. Biz bunu iyi muhafaza edersek, iyi korursak eğer, daha istikrarlı bir şekilde faydalanabiliriz. Bugün maalesef Dünya üzerinde 850 Milyon insan günlük olarak suya direkt ulaşamıyor. Yani yaklaşık 1 milyar insan, buda 8 insandan birisi demektir. Her 8 insandan birisi dünya üzerinde su sıkıntısı yaşıyor. Onun için su çok mühim. Fakat derelerimize baktığımızda, çevremize baktığımızda bunun ehemmiyetini yeterince anlaşılmadığı kanaati hâkim oluyor. Bolu Valiliği olarak 2020 yılında hususiyle çevreyi en önemli hedef noktalardan birisi olarak belirledik. 195 köyümüzde suyla ilgili bilinçlendirme çalışmaları yaptık. Büyük su, ulu su derelerine akan 58 tane fosseptiği oradan aldırdık ve normal mecrasına koydurduk. Ariyetten kirletilmeli muhtemel yerleri özel metotlarla takip ediyoruz. Bu sene, yani 2021 yılında bu çalışmalarımız daha da artacaktır. Nitekim hepinizde görmüşsünüzdür. Maalesef yolların kenarlarında rastgele atılmış olan poşetten başlayıp, inşaat atıklarına varıncaya kadar sıralayabileceğiniz her türlü atığı görüyoruz. Bunlar insanın kendi ayağına kurşun sıkmasıdır. Kendi bindiği dalı kesmesidir. Kısacası, çevre konusunda hep beraber sorumluluk almak durumundayız. Partili – partisiz, idareci, yönetici, yönetilen, vatandaş, resmi, gayri resmi, her kim olursa olsun, herkes ama herkes çevreyle ilgili konulardan çok daha hassas olmak durumundayız” biçiminde konuştu.

 

 

Bolu Milletvekili Arzu Aydın ise “Bu projenin fikir babası mihmandarı önceki dönem Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz’a ve onunla birlikte çalışan Belediye Meclis Üyelerini selamlıyorum. Allah yaptıkları bu hizmeti hayırlı kılsın.  Bolu’nun özellikle belediye anlamında tüm hayır hizmetlerinde çalıştığı için Fehmi Küpçü’ye ve bizden önce görev yapan tüm vekillerimize Tarım ve Orman Bakanlığımızın tüm imkanlarını Bolu’ya seferber eden Bakan Yardımcımız Fatih Metin’e Belediye Başkanımız Tanju Özcan’a yine şu an görev yapan Belediye Meclis Üyelerimize yalnızca Bolu için tüm Türkiye’nin kalıcı ve hayırlı hizmetlerinde imzası olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Bolu’nun öz evladı olarak şükranlarımı sunuyorum. İsterdim ki şurada da fotoğrafı olsun Cumhurbaşkanımızın. Bolu’ya yapılan her hayır hizmetinin yanında olduğumuzu ilahi adalet bugün bizi bu kürsüde konuşturarak hatırlatır diyor ve yaparsa Ak Parti yapar diyorum” diye konuştu.

 

 

“Haziran’da suyu şehre vereceğiz”

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise tünelle ilgili DSİ’nin üstlendiği bölümün yapımına başlandığını belirterek, “Bolu’muzun önemli hizmetlerinden, hayallerimizden bir tanesini bugün gerçekleştirme imkanı buluyoruz. Bundan önce de çeşitli aşamalarında da beraberdik. Bu güzel hizmeti hep birlikte Haziran’ın sonuna yetiştireceğiz. Bolu Belediyesi ve DSİ’nin ortak çalışmasıyla Haziran ayında inşallah Bolu’yu memba suyuyla buluşturacağız. Bugün Devlet Su İşleri olarak diğer kısımlarını inşaatına hızlı bir şekilde başlayacağız” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

 

 




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları