120x600

Alemdar inşaat

14-11-2014 SAĞLIK

Kanser varsa çözümde var!

Prof. Dr. Ömer Zorba, Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı’ndaki klasik ve yeni nesil digital droplet PCR cihazları ile çok düşük düzeyde genetik materyallerin analizleri ile miktar tayinlerinin yapılabileceğini anlatarak, “Bu donanımla genetik hastalıkların ve çağımızın hastalığı kanserin daha erken evrede teşhisi mümkün olabilecektir.” dedi.

Kanser varsa çözümde var!
Bİ tur

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) mühendislik, sağlık ve temel bilimler alanlarında üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre ve sanayiye hizmet verecek önemli bir uygulama ve araştırma merkezi açıldı. İleri teknolojiye sahip bir laboratuvar kompleksi olan Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (BETUM) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı ve BETUM Müdürü Prof. Dr. Ömer Zorba tarafından basına tanıtıldı. Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni basın mensuplarıyla birlikte gezerek BETUM hakkında gazetecilere önemli bilgiler veren Prof. Dr. Zorba, konuşmasına merkezin kuruluş aşamalarını anlatarak başladı. Zorba, 2013 yılından bu yana alt yapısı oluşturulan merkezin 1000 metrekare alanda 3 bin 350 metrekare kapalı alan şeklinde kurulduğunu ifade ederek, “Merkezimizde başta moleküler biyoloji ve genetik laboratuvarı olmak üzere gıda analiz ve duyusal analiz laboratuvarları, mikrobiyoloji laboratuvarları, çevre laboratuvarları, kimya ve organik kimya laboratuvarları ve makine laboratuvarlarının donanımları önemli ölçüde tamamlandı. Elektrik-elektronik ve mikroişlemci laboratuvarlarının kurulumu ise yakın zamanda tamamlanacak. Bu yönleriyle merkezimiz başta çevre, gıda, kimya, makine, elektrik-elektronik ve ziraat gibi mühendislik alanları ile fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler ve tıp ve diş hekimliği gibi sağlık bilimleri alanlarında hizmet verebilecek.” diye konuştu. Merkezin üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör ve sanayiye hizmet vereceğini vurgulayan Prof. Dr. Zorba, “Merkezimiz aracılığıyla sanayicilerimizin ürün geliştirme çalışmalarına katkı sağlanabilecek. Aynı zamanda Üniversitemiz ile birlikte Ar-Ge çalışmaları yapabilecekler. Böylece üniversite-sanayi iş birliği de uygulamaya geçmiş olacak. Sanayicimizin ihtiyacı olan elektronik kart tasarımları, mikroişlemci programlaması ve elektrik motorları performans testleri de yapılabilecek.” dedi.

“Çağımızın hastalığı kanserin daha erken teşhisi mümkün olacak”

 

Merkezdeki laboratuvarları basın mensuplarına tek tek tanıtan Prof. Dr. Zorba, Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı’ndaki klasik ve yeni nesil digital droplet PCR cihazları ile çok düşük düzeyde genetik materyallerin analizleri ile miktar tayinlerinin yapılabileceğini anlatarak, “Bu donanımla genetik hastalıkların ve çağımızın hastalığı kanserin daha erken evrede teşhisi mümkün olabilecektir.” dedi. Laboratuvarlarda kullanılan cihazların ileri analiz cihazları olduğunu ifade ederek cihazlar hakkında aydınlatıcı bilgiler veren Prof. Dr. Zorba, “NGC kromatografi cihazı ve ultrasantrifüjler ile hassas protein ve enzim saflaştırması mümkün olabilecek. MALDI TOF TOF cihazı ile proteinlerin aminoasit dizilişleri ve mikroorganizmaların tanımlanması yapılabilecek. Chemiluminessence görüntüleme cihazı ile kanserojen boyalar kullanılmadan görüntüleme yapılabilecek. Bu cihazlarla tıp, eczacılık, gıda, biyoloji ve kimya alanlarında hassas çalışmalar yapılabilmektedir. Aynı zamanda Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nda hızlı mikroorganizma sayımları başta olmak üzere maya, bakteri ve patojen mikroorganizma tanımlanması ve antibiyotik dirençlilik testleri yapılabilecek. Günlerce süren mikrobiyolojik analizler saatler içinde yapılabilecek. Görüntüleme Laboratuvarı’nda ise mikroskoplar ve görüntüleme sistemleri ile yüksek çözünürlükte görüntüler alınabilecek.” ifadelerini kullandı.Merkezde bulunan diğer cihazlar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Zorba, özetle “Halojenler ve Cıva Analizleri Laboratuvarı’nda her örnekte AOX ve cıva analizleri hassas şekilde, Kromatografi Laboratuvarı’ndaki cihazlarla ise sıvı ve uçucu örneklerin analizleri yapılabilecek. NMR Laboratuvarı’nda ise önceden sentezi yapılan organik bileşiklerin analizleri ve tanımlaması gerçekleştirilebilecek. Makine Laboratuvarı’nda ise milyonlara varan çevrimleri yapabilecek çekme ve yorulma testleri yapılabilecek.” şeklinde konuştu.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları