120x600

Alemdar inşaat

14-02-2024 EKONOMİ

Ekonominin patronundan çok kritik değerlendirmeler...

BTSO Başkanı Abdullah Alemdar yaptığı çalışmalar ve hedef odaklı projelerle 2023 yılına damgasını vuran en önemli isim oldu. Ortaya koyduğu performansla isminden en az belediye başkan adayları kadar bahsettiren Alemdar Türkiye ekonomisinin gelişim süreciyle ilgili çok önemli değerlendirmeler yaptı…

Ekonominin patronundan çok kritik değerlendirmeler...
Bİ tur

Abdullah bey, ekonominin kritik bir süreçten geçtiği şu günlerde 2024 yılını ekonomi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

2023 yılına 11 ilimizi kapsayan çok kötü bir deprem felaketi ile başlamıştık. Bu depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Devletimiz bu noktada ciddi çalışmalar yapıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’da bu noktada ki çalışmalara çok büyük önderlik etti. Kalıcı konutların yapılması hızla devam ediyor. İnşallah yaralar en kısa zamanda sarılacak gibi duruyor. 2023 yılına böyle bir felaketle başlamamız ekonomi açısından dünya konjektüründeki yapıyı da dikkate aldığımızda bize ekstra bir yük yüklemiş oldu. 115 milyar dolardan bahsediliyor. Bu rakam gerçekten de çok ciddi bir rakam. Her şeye rağmen bir seçim dönemi geçirdik ve bu seçim döneminden sonra oluşturulan ekonomi yönetimi ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde merkez bankası rezervlerinde artış olduğunu ve ödemeler dengesinin daha iyi bir noktaya gittiğini görüyoruz. Cari açık noktasında daha iyi bir seviyeye geldiğimizi de yıl sonu itibariyle anlıyoruz. 

 

 

2024 yılı için benim iki tane kriterim var…

Bunlardan biri -seçim ekonomisi uygulanır- diğeri de -seçim ekonomisi uygulanmaz- kriteri…  Şayet, seçim ekonomisi uygulanırsa 2024 yılının sonlarına doğru düzelme olabilir. Seçim ekonomisi uygulanmaz ve ekonomik tedbirler bu şekilde devam ederse 2024 yılının altıncı ayından sonra piyasanın rahatlamaya başlayacağını ve 2024 yılının sonunda da ekonomik durumumuzun bugünkü durumumuzdan çok daha ötesinde iyi bir durumda olacağımızı düşünüyorum. Şayet işler bu şekilde gelişirse 2025 yılının Türkiye açısından yeniden bir şahlanış ve yükseliş dönemi olacağına inanıyorum.

 

 

 

Bazı çevreler, Mart 2024'teki yerel seçimlerin sonrasına ilişkin büyük bir belirsizliğin var olduğunu öne sürüyor… Sıkılaşma ve normalleşme sürecine devam mı edileceği yoksa geleneksel olmayan politikalara dönüş mü olacağının yatırımcı bakışını şekillendirmede belirleyici role sahip olacağı vurgulanıyor. Bu konu da nasıl bir değerlendirme yaparsınız?

 

Geçmiş dönemler gibi bir seçim ekonomisinin uygulanacağını kesinlikle düşünmüyorum.  Buradaki seçim ekonomisinin çok daha sığ olacağını, çok daha hafif olacağını ve genel ekonomik kriterleri bozmadan bir çalışma olabileceğini öngörüyorum. Dolayısıyla bunun çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Mart ayından sonraki 3 aylık dönemde baz etkisiyle birlikte enflasyonun düşüşe geçeceğini tahmin ediyorum. Şu anda piyasada yavaş yavaş fiyat istikrarı da yerine oturmaya başladı. O yüzden önümüzdeki dönemin enflasyonun düşüş trendine girdiği, faizlerin tekrardan düşüşe geçtiği bir dönem olacağına inanıyorum. Zaten bunun aksinin olması bizleri başka yerlere götürür. Eğer bu noktayı kaçırırsak enflasyonu % 100’ün üzerinde bile görebiliriz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bunun da herkes farkında ve gerekli olan her şeyi yapıyorlar…  Sanırım 2024 yılı güzel bir yıl olacak. Ben çok olumsuz değilim. 2024 yılından benim beklentim oldukça yüksek…

 

 

 

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

 

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak misyonumuz ve vizyonumuz gereğince önceliğimiz üyelerimizdir. 4 bin’in üzerinde üyemiz var ve bu üyelerimizin bütün sorunlarını çözmek için buradayız.  Onların iyi ve kötü günlerinde her zaman yanlarında olmak için buradayız. Sorumluluğumuzun farkındayız ve bunu göreve geldiğimiz ilk günden beri hep uygulamaya çalıştık. Meslek komitelerinden bize gelen tüm problemleri ve sorunları masaya yatırdık. Çözüm tekliflerini bürokrasiden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine kadar ulaşabilecek her yere ileterek çeşitli çözüm önerileri getirdik. En son 65 yaş üzeri ticari araç kullanan ticari şoförlerimizin sorunları vardı onu hallettik. Yine mali müşavirlerin sorunlarıyla ilgili taleplerini yukarıya taşıdık. Buna benzer birçok sorunu anında yukarıya ileterek, takip ediyor ve çözülmesi noktasında ciddi yol katediyoruz.  Bu anlamda üyelerimiz, sorun ve problemlerini gerek komite başkanları aracılığıyla, gerekse direkt olarak bizlere ulaştırabilirler… Mutlak surette sorunlarına bir çözüm üreteceğimizin bilinmesini isterim. 2024 yılının herkese önce sağlık ve afiyet getirmesini diliyor, ekonomide çok güzel günlerin kapısını aralamasını temenni ediyorum.

 

 

 




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları