120x600

Alemdar inşaat

18-03-2020 GÜNDEM

Bolu’da ‘Veba’ ve ‘Kolera Günlerinde Aşk’ romanları revaçta

İlimiz Bolu’da son bir haftadır en çok satışı yapılan romanlar arasında Albert Camus’un “Veba” isimli kitabıyla, Gabriel García Márquez’in “Kolera Günlerinde Aşk” isimli kitapları dikkat çekiyor

Bolu’da  ‘Veba’ ve ‘Kolera Günlerinde Aşk’ romanları revaçta
Bİ tur

Türkiye’nin Koronavirüs (Kovid-19) mücadelesi alınan yoğun tedbirlerle tüm hızıyla sürüyor.  Koronavirüs (Kovid-19) mücadelesi 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece yarısı ilk vakanın resmen açıklanmasıyla yeni bir boyut kazandı. Ülkemiz insanı açıklanan tedbirler doğrultusunda zorunlu olmadıkça evden çıkmamaya başladı. Bu durum kitaplara olan ilgiyi arttırdı. Son yıllarda ülkemizde kitap okuma oranları ciddi oranda artmaya başladı. İlimiz Bolu’da son bir haftadır en çok satışı yapılan romanlar arasında Albert Camus’un Veba isimli kitabıyla, Gabriel García Márquez’in “Kolera Günlerinde Aşk” isimli kitapları dikkat çekiyor. Bu kitaplar şu anda Bolu’da en çok satan kitapların başında geliyor.

 

 

“Veba”

Camus adı çoğu okur için Yabancı romanıyla özdeşleşir. Ancak yazarın en önemli yapıtı aslında "Veba"dır. Keskin bir gözlem gücünün desteklediği arı bir bilinçle Veba, yalnızca çağımızın değil, tüm insanlık tarihinin ortak bir sorununa değinir: Felaketin yazgıya dönüşmesi. Camus'nün hiçbir yapıtında böyle acı bir yazgı, böylesine şiirsel bir dille ele alınmamıştır. "Veba", insanın ve ışığın şiiridir. Bu şiirde renkler alabildiğine koyu, ancak yazarın sesi o denli umut doludur. Beklenmedik bir boyuta ulaşan veba salgını tüm Oranlıları ilkin umutsuzluğa boğar, ardından Doktor Rieux, Tarron ve Grand'ın gösterdikleri dayanışma örneği, başta yetkililer olmak üzere herkese bir güç ve umut kaynağı olur.

 

 

“Kolera Günlerinde Aşk”

 

 “Kolera Günlerinde Aşk", bırakılmış bir sevgilinin, yeniyetmelik yıllarından başlayarak yaşlılığın alacakaranlığına dek süren yarım yüzyıllık aşkının öyküsü. "Marquez"in, ustalığı, bu öyküyü bir destana dönüştürüyor: aşkın, deli-akıllı, yabanıl-evcil, tensel, romantik tüm biçimlerinin pastoral bir şiirin büyüsüne büründüğü bir destan. On dokuzuncu yüzyılın yirminci yüzyıla dönüştüğü bir zaman dilimini kapsayan bu bitmeyen aşkın gerisinde, çağdaşlaşma çabası içindeki bir toplumun çeşitli yönlerini, özellikle taşra kentsoyluluğunun saçmalıklarını ince bir alayla eleştiriyor yazar. Roman boyunca, aşk acılarının lirik rüzgarlarının esintileri arasında, Marquez'in, insancıl mizahı, sürekli olarak duyuruyor kendini. Bu nitelikleriyle, "Kolera Günlerinde Aşk", Marquez'in başyapıtı sayılan "Yüz Yıllık Yalnızlık"ın yanında tartışılmaz bir biçimde yerini alıyor.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları