120x600

Alemdar inşaat

20-01-2023 EKONOMİ

Bolu Ekonomisinin patronundan altın değerinde tespitler…...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, günden güne yükselen performansıyla dikkat çekiyor. Son yapılan BTSO seçimlerinde 4. Kez yönetim kurulu başkanı olarak seçilerek güven tazeleyen Başkan Ateş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Asil Üyeliğine de getirilerek başarısını perçinledi. Başkan Ateş, Bolu Objektif haber sitesine verdiği özel röportajda Bolu Ekonomisinin geleceğiyle ilgili çok önemli tespitler yaparak; “Kentimizin ileride çok büyük bir şekilde büyüyeceğini ve tanınmayacak bir konuma geleceğini çok yakında göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Bolu Ekonomisinin patronundan altın değerinde tespitler…...
Bİ tur

Türker Bey, geçtiğimiz aylarda yapılan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde yeniden yönetim kurulu başkanı seçilerek güven tazelediniz. Son yapılan seçimlerin ışığında gelecek dönem için nasıl bir değerlendirme yapmak istersiniz?

 

 

Mevcut başkan olarak üyelerimizin oylarıyla yeniden seçimi kazandık. Yaptığımız ve devam eden projelerimiz var. Onların dışında üzerinde çalışacağımız yeni projelerimiz de var. O projeleri de hayata geçirebilmek adına yeni döneme yeni heyecanla, yeni meclisimiz ve yeni yönetimimizle yola çıktık. Meclisimizde bazı değişiklerde oldu. 38 olan üye sayımız 41 oldu. Yönetim kurulumuz da 9 kişiden 11 kişiye çıktı. Dolayısıyla hem yönetimimiz daha çok güçlendi hem de meclisimizin yelpazesi temsilci anlamında daha çok büyüdü. Dolayısıyla bu dönemin daha verimli olacağını düşünüyorum.

 

 

2022 yılı ilimiz ekonomisi açısından nasıl bir yıl oldu sizce?

 

Biliyorsunuz ki pandemi sürecinden yavaş yavaş çıktık. Özellikle hizmet sektöründe bulunan arkadaşlarımız büyük sıkıntılar yaşadı. Bir üniversite kentiyiz. Üniversite kenti deyince akla hemen hizmet sektörü geliyor. Mesire alanlarımıza ve otellere baktığımız zaman çevre illere göre yatak sayımızın oldukça fazla olduğu bir yerdeyiz. Dolayısıyla hizmet sektörü sıkıntıdaydı ve çok hızlı bir şekilde toparlanma sürecine girerek belli bir noktaya geldi. Sanayi sektörümüzü de pandemi döneminde hiç durmadan çalıştırdık. İlimizde, sanayi sektörü verileri pandemi döneminde Gayri Safi Milli Hâsıla bazında % 30’larda olmasına rağmen şimdilerde % 35’lere çıktı. Yani büyük bir sıçrama gösterdi. Sanayi sektörümüzün büyüdüğünü görebiliyoruz.

 

 

2023 yılı hem Cumhuriyetimizin 100.yılı olması hem de genel seçimlerin yapılacağı yıl olması açısından kritik bir önem taşıyor. 2023 yılı ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

 

Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bizler hükümetle çalışan bir kurumuz. İş dünyasının sorunlarını, fikirlerini hükümete iletmekle yükümlüyüz. Bir nevi işletmelerimizin avukatlığını yapıyoruz. Önümüzde bir seçim var. Bizimde il anlamında adaylardan çok taleplerimiz olacak. Bu seçimlerin memleket için hayırlı olmasını diliyorum. Seçim sonuçlarına herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Yine birlik ve beraberlik içerisinde ilimizi ve ülkemizi belirli bir noktaya getireceğiz.

 

 

2023 yılı Şubat – Mart döneminde enflasyonun ciddi ölçüde düşeceğini ve iş dünyasını sevindirecek bir takım desteklemelerin olacağını hükümet yetkilileri her fırsatta dile getiriyor. 2023 yılı genel seçimleri öncesinde Ocak- Haziran ayları arasında ekonomik ivmenin artmasını bekliyor musunuz?

 

Firmalarımız, finansmana erişim noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Muhtemelen seçimden önce finansman ayağının çözüleceğini düşünüyorum. Özellikle KGF kredilerinin yeniden dizayn edilerek yakın bir zamanda çıkacağını düşünüyorum. Seçim ekonomisi çok önemlidir. İyi ekonomi yöneterek seçime gitmek lazım. Sadece seçim odaklı ekonomi ilerisi için çok büyük sıkıntılar yaratabilir. Hükümetimizin yıllardır seçimlere giden bir hükümet olarak bunu dikkate alacağını düşünüyorum.

 

 

Organize sanayi bölgeleri için ne kadar uğraş verdiğinizi çok iyi biliyoruz. Yeniçağa OSB örneğinde de olduğu gibi ilçelerimize ve ilimize büyük bir ekonomik girdi sağlayacakları aşikâr. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

 

Bizler özellikle ilçe bazlı teşviklerden yanayız. İlin tamamı aynı düzeyde gelişmiş olamıyor. İlçelerimiz ile göre daha az gelişmiş. Dolayısıyla ilçelerimizin kalkınması için ilçelerde istihdam yaratmak lazım. İlçe bazlı teşviklerde de Bolu Merkez’in ve Gerede’nin 2.bölge olması nedeniyle ilçelerin cazip olmasını getirdi. Çünkü ilçelerimizin hepsi 3’üncü bölge statüsündeler. Dolayısıyla en yakın ve hazır olan ilçe şu anda Yeniçağa… Diğer ilçelerimizde buna hazırlanıyor. Örneğin Dörtdivan ilçemizde hazırlanma noktasında belirli bir noktaya geldi. Yeniçağa ise epey yol kat etti. Yeniçağa Organize Sanayi Bölgesi’nde istimlakların neredeyse % 60’ı gerçekleşmiş oldu. 2023 yılı içerisinde muhtemelen yatırımcılarımızı tek tek oraya yerleştireceğiz. İl bazında da mevcut OSB dolu olduğu için çok ciddi ihtiyaç var. Bolu Islah Organize Sanayi süreci mevzuata takıldığı için bir an önce mevzuatının yenilenmesi gerekiyor. Organize Sanayiler yasasının tekrardan düzenlemesiyle birlikte ilimizin de bu anlamda önünün açılması gerekiyor.

 

 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Asil Üyeliğine getirilerek Bolu adına bir ilke imza attınız. Bu konuda ki değerlendirmenizi öğrenebilir miyiz?

 

Ülkemizin ve iş dünyamızın en büyük meslek örgütü olması ile birlikte güçlü bir sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliği ve TOBB Tahkim Divan Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmekteydim. Şimdi ise bu görevlerimin yanı sıra Yönetim Kurulu Asil Üyesi olarak da burada hizmette bulunacağım. Getirildiğim yönetim kurulu asil üyeliği görevinin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Bolu’muz için yürüttüğümüz tüm çalışmalarımızın ve emeklerimizin sonucu olarak görmekteyim. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda görev yaptığım 4 dönemde de güzel şehrimiz Bolu’muza katma değer sağlamak için elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Şimdi ise bu emeklerin ve çabanın karşılığı olarak Türk iş dünyasının çatı kuruluşu TOBB’da yönetim kurulu asil üyesi olarak Bolu’muzu ve odamızı temsilen yer alacak olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşamaktayım. Bu zamana kadar getirildiğim tüm görevlerde olduğu gibi yeni görevimde de ülkem ve şehrimin gelişimi için üzerime düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağım. Bu göreve şahsımı layık gören iş dünyasının lideri TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve değerli yönetim kuruluna bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

 

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

 

Bolu, bütün sektörleri barındıran bir il konumunda… Hedefleri her alanda var. Sanayi sektöründe ilk 100 ve ilk 500’e giren firmaları var. Turizm sektörü açısından baktığınızda inanılmaz bir coğrafyası var. Tarım derseniz katma değerli tarımlar söz konusu olabilir. Dolayısıyla her sektörün ilgiye ihtiyacı var. Her sektöründe dinamik olarak çalışması gerekiyor. Kentimizin en önemli sıkıntısı sadece karayolu ile iller arası ulaşımının sağlanmasıdır. Alternatif bir bakış olması açısından demiryollarının özellikle ilimize çok yakışacağını düşünüyorum. Havayolu kapsamında belki Charter seferleri belki de küçük uçakların olabileceği stol tipi havaalanları söz konusu olabilir. Bunlar şu anda acil olmayabilir ama ileri de bu ilin gelişim programına girmesi noktasında her zaman dile getireceğimiz konular. Bolu çok güzel bir il. Kentimizin ileride çok büyük bir şekilde büyüyeceğini ve tanınmayacak bir konuma geleceğini çok yakında göreceksiniz. Bundan sonra il olarak çok büyük bir sıçrama noktasında olduğumuzu söyleyebilirim. Umut ediyorum ki turizm alanı ilan edildiği bölgelerde de yatırımlar hızlı bir şekilde yatırımcılarla buluşur ve ticari anlamda ülkemizin büyük firmaları burada yer alır. İşgücü anlamında da rekabet şansı doğacağı için işçilerimizin ücretlerine de bunlar olumlu yansır. İlimizin gelişmişlik endeksi çok iyi. Biraz daha ileriye gitmek zorundayız. Dolayısıyla ilimizde refah seviyesinin yükseleceğini düşünüyorum. Üniversitemizde belirli bir noktada bizlere destek veriyor. Başka üniversitelerin olması gerektiği yönünde düşüncelerimizde vardır.

 




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları