120x600

Alemdar inşaat

09-10-2020 SİYASET

Başkan Bulut; 'Yol yakınken döşediğiniz o boruları derhal oradan toplayın ve Gerede'ye götürün'

Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Gerede Belediyesinin ilçeleri sınırları içersinde bulunan su kaynaklarına yapmış olduğu müdahalesinin önlenmesine ilişkin olarak yaptıkları mücadelenin tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayarak; " Sayın Allar siz kendi ilçe sınırlarınız içersindeki kendi kaynaklarınız ile meşgul olun. Mengen'in sınırları içindeki su kaynaklarımıza asla müdahale etmeyin. Yol yakınken döşediğiniz o boruları derhal oradan toplayın ve Gerede'ye götürün" dedi.

Başkan Bulut; 'Yol yakınken döşediğiniz o boruları derhal oradan toplayın ve Gerede'ye götürün'
Bİ tur

Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, belediye binasında yaptığı basın toplantısında ilçe sınırları içinde yer alan Domuz Alanı Mevkiindeki su kaynaklarına Gerede belediyesi tarafından yapılan müdahalenin önlenmesine yönelik olarak yaptığı çalışmalarla ilgili değerlendirmeler yaptı. Sözlerine "Komşuluk ilişkileri bizim için çok önemlidir" diyerek başlayan Başkan Bulut; "Hele sınır komşumuz ise bu çok daha önemlidir. Eğer bu ilişkiler içinde su konusu varsa tüm doğa için insanlık için her şey için çok önemlidir. Gerede Belediyesi 2019 yılında Mengen ve Gerede Orman İşletmelerinin kendi aralarında yapmış oldukları bir yol güzergahı revize çalışması için bir protokol yapıyorlar. Orman bölge müdürlüğümüz tarafından bu protokol onaylanıyor. Bu protokole istinaden Gerede Belediyesi bizim ilçe sınırlarımıza girerek mevcut olan su kaynaklarımıza müdahale etmeye başlıyor. Biz sokağa çıkma yasaklarının anonsunu, yaylalara çıkmayın diye anons yaparken. Yaylalara çıkılmadığı süre zarfı içersinde Gerede Belediyesi yaylalarda hiç kimsenin haberi olmadan bu sokağa çıkma yasağı süreci içersinde bizim su kaynaklarımızı maalesef borularla döşeyerekten kendi su kaynaklarına ilave etme çalışması olduğu tespit edildi. Bizde bu durum karşısında  hukuki girişimlerimizde bulunduk. Su kaynaklarımızdan ellerinin çekilmesi için yargıya müracaat ettik. “Suya Müdahalenin Önlenmesi” davasının eylül ayındaki duruşmasında, daha önce ilçemiz lehine verilen tedbir kararının aynen devamına karar verildi. Sayın Allar Mengen köylülerinin 'su tahsis talebi yoktur' diye geçtiğimiz günlerde açıklama yapıyor. Oysa bu talep kaymakamlığımıza yapılmış, Köylülerimiz su tahsisi ile ilgili İl özel idaresine müracaat etmekle yükümlüdürler. Konu  il genel meclisi üyemiz Eyüp Beşlinin bilgisi dahilindedir. Bizim köylülerimizin su tahsis talepleri 15.6.2020 tarihindedir. Sayın Allar yine Mengen Belediyesinin su tahsis talebinin olmadığını daha iki gün önce açıklıyor. Oysa su tahsis talebini devlet su işlerinden belediye olarak biz bulunduk. Gerede belediyesinin tahsis talebinden çok daha önce bulunduk. Biz Gerede belediyesinin su tahsis talebini bizim talebimizden çok daha sonra öğrendik" biçiminde konuştu.

 

 

"Bu su kaynaklarının asıl sahipleri bizim o su kaynaklarının eteklerinde yaşayan köylülerdir"

 

 

Başkan Bulut sözlerine şu şekilde devam etti; "Gerede Belediyesi bizden çok daha sonra su tahsis talebinde bulunuyor ve Devlet su işlerinden 22.7.2020 tarihinde '% 60 Gerede belediyesine, % 40 Mengen belediyesine tahsis edilmiştir' diye bize bilgi geldi. Biz bu karara da itiraz ettik. Çünkü bu karar benim kendi sınırlarım içersinde bulunan kaynağın % 40'ını bana veriyor. % 60'nı Gerede'ye veriyor. Bunu asla kabul edemeyiz. Bununla ilgili de itirazımızı yaptık. Bu su kaynaklarının asıl sahipleri bizim o su kaynaklarının eteklerinde yaşayan köylülerdir. Buna özellikle dikkat çekiyoruz. Bizim köylülerimizin tahsis talebi 17,06,2020 tarihinde Mengen kaymakamlığı aracılığıyla Bolu il özel idaresine müracaatı yapılmıştır. Başvuru tarihine dikkat edildiğinde Gerede belediyesinin başvurusundan önce başvuru olduğu görülmektedir. Suyun sahibi olan bu köylülerimizin başvurusu hakkında maalesef Bolu İl özel idaresince devlet su işlerine yazmış olduğu cevap yazısında  hiç bir bilgi vermemiş Bolu il özel idaresince köylülerimizin, muhtarlıklarımızın ve temsilcilerinin yapmış olduğu bu müracaatı bu talebi maalesef  Bolu il özel idaresi yok saymıştır. "

 

 

"Mengen'in o su kaynakları o bölgelerde yaşayan köylülerime verilinceye kadar , belediyemizin, Mengen halkının su ihtiyacı karşılanıncaya kadar bu mücadelemiz devam edecektir"

 

 

"Hukuksal süreç içersinde son gelişme itibariyle Gerede Belediye Başkanlığı Mengen Asliye Hukuk Mahkemesince verilen tedbir kararının kaldırılmasını istemiş ise de mahkemenin 14.09.2020 tarihli kararıyla bu talepleri reddedilmiştir" diyen Başkan Bulut; "Hukuksal süreç devam ediyor, tüm hızıyla da devam edecek. Mengen'in o su kaynakları benim o bölgelerde yaşayan köylülerime verilinceye kadar , belediyemizin, Mengen halkının su ihtiyacı karşılanıncaya kadar bu mücadelemiz devam edecektir. Biz halkımız için insanlığımız için doğamız için çevremiz için bu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Tüm bunların demokratik platformlar içersinde yapılacağından da hiç kimsenin endişesi olmasın" biçiminde konuştu.

 

 

"O karara istinaden ihalesi yapılamaz"

 

"226 milyon metreküp  suyu Ankara'ya tünellerle akıtacaksınız sonra da gelip Mengen'in suyuna göz dikeceksiniz" diyen Başkan Bulut; "Buna hakkın yok Sayın Allar, kendi sınırlarınız içindeki suyu istediğiniz gibi değerlendirebilirsiniz ama Mengen'in sınırları içindeki suya asla müdahale edemezsin. Gerede belediyesinin suyla ilgili yaptıklarını, orman ile ilgili müdahaleleri ile ilgili aldıkları karar ile ilgili hepsinin müracaatlarını mahkemeye yaptık ve alınan kararlarının iptalini istedik. O kararın iptalini istedik. Çok yanlış bir karar. O karara istinaden ihalesi yapılamaz. Çünkü tahsisi yapılmamış bir yer ile ilgili olarak devletin bir kurumu olan belediyesinin ihale yapma yetkisi yoktur" diye konuştu.

 

"Sayın Allar siz kendi ilçe sınırlarınız içersindeki kendi  kaynaklarınız ile meşgul olun"

 

Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut sözlerini şu şekilde tamamladı;" Sayın Allar, Gerede'nin bizim sırt sırta  olduğumuz yaylalarından bir litre su almış mı acaba? Kendi yaylarındaki su kaynakları bizim kaynaklarımızdan daha fazla. Kendi yaylalarına yönelik hiç bir tasarrufta bulunmuyorlar. Sayın Allar siz kendi ilçe sınırlarınız içersindeki kendi  kaynaklarınız ile meşgul olun. Mengen'in sınırları içindeki su kaynaklarımıza asla müdahale etmeyin. Yol yakınken döşediğiniz o boruları derhal oradan toplayın ve Gerede'ye götürün.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları