120x600

Alemdar inşaat

24-11-2014 EĞİTİM

BAMER Konferansları devam ediyor

Bolu’nun Cumhuriyet Dönemi’ndeki Halk Müziği Derlemeleri Gülezler Konağında masaya yatırıldı.

BAMER Konferansları devam ediyor
Bİ tur

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından Gülezler Konağı’nda düzenlenen geleneksel BAMER Konferanslarının bu haftaki konuğu, AİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik AD Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu oldu. Bolu’da Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan halk müziği derlemelerinden önemli örnekler veren Akyoloğlu, ilçe ilçe gezerek derlediği bazı eserlerin kendi arşivindeki kayıtlarını dinletti; Bolu’nun mani, tekerleme ve şiirleri hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.

1938 yılından önceki dönemlerde Bolu’ya ait bir araştırma göremediğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, Atatürk’ün başlattığı araştırmalar ve çalışmalar döneminde Muzaffer Sarısözen ile Halil Bedii Yönetken’in 1948 yılında Bolu’ya geldiklerini ve Mudurnu, Göynük ve Gerede’de alan araştırmaları yaparak 62 ezgi derlediklerini anlattı. Ninnilerden ağıtlara kadar bu ezgileri notalara döktüğünü ve TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığı repertuarlarına kazandırdığını ifade eden Akyoloğlu, bu ezgilerin kültürümüz ve sanatımız için çok önemli olduklarının altını çizdi.

Yrd. Doç. Dr. Akyoloğlu, ramazan deyişlerinden ilahilere, kaside tarzı uzun havadan dönemin sanatçılarının seslendirdiği ve tütün ticaretini anlatan Mudurnu türkülerine, çoban müziklerinden Mudurnu, Göynük ve Kıbrıscık kaval ezgilerine, kaşık oyunları ile Mudurnu ve Göynük zeybeğine, Mudurnu yayla havalarından Osmanlı dönemindekinden farklı peşrev örneklerine, Mengen ve Kıbrıscık türkülerine kadar derlenmiş pek çok eseri dinletti. Akyoloğlu, 1980’li yıllarda Göynük’te yaptığı derlemelerde yöre halkının porselen fincan ve tabaklarla ritim tutarak seslendirdikleri ilahi ile 1948 yılına ait bir kayıttan Kıbrıscık türküsü de dinletti. Konferansın sonunda Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Akyoloğlu’na BAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür plaketi verildi.    

 

    




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER EĞİTİM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları