120x600

Alemdar inşaat

18-04-2020 GÜNDEM

Bakan Ersoy: 'İç turizmde normalleşmenin bayrama yetişeceğini düşünüyorum'

Türkiye’de iç turizm hareketinin, uygulanan toplum disiplininin hiç bozulmadan devam etmesi halinde Mayıs sonuna doğru hiçbir sıkıntı yaşanmadan başlayacağına emin olduğuna vurgu yapan Bakan Ersoy, koronasız alanları sertifike eden ve uluslararası kabul gören bir sertifikasyon sistemi projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Bakan Ersoy: 'İç turizmde normalleşmenin bayrama yetişeceğini düşünüyorum'
Bİ tur

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, özel bir televizyon kanalının yayınladığı programa katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Turizm sektöründe istihdamın önemine işaret eden Bakan Ersoy, bu süreçte yaptıkları çalışmaları ve beklentilerini detaylarıyla anlattı.

 

“Normalleşmenin bayrama yetişeceğini düşünüyorum”

Türkiye'de Covid-19 vakalarında, öngörüldüğü gibi 15 Nisan haftası itibariyle bir kırılma gerçekleşmeye başladığını belirten Bakan Ersoy, özellikle Nisan'ın sonu, Mayıs'ın başında çok ciddi kırılmalar olacağını, vaka test oranının hızla aşağı doğru gideceğini beklediklerini kaydetti.

 

Vaka sayılarında aşağıya gidişin başlamasıyla birlikte, özellikle Mayıs'ın ikinci haftası normalleşmenin Türkiye açısından mümkün olacağını belirten Bakan Ersoy, “Buna Bilim Kurulu karar verecek. Ancak, şu anda gidişatı gözlemlediğiniz zaman bu normalleşmenin Mayıs'ın ikinci haftası itibarıyla hızlı bir şekilde başlayacağını ve özellikle Türkiye içindeki trafiğin, dolaylı olarak da bu turizm trafiği anlamına da geliyor, bayrama yetişeceğini düşünüyorum” dedi.

 

“Tatil noktalarını sık sık izliyoruz”

Normalleşmeyle birlikte şehirlerarası trafiğin de açılmasıyla insanların tatillerine gitmeye başlayacaklarını beklediğini ifade eden Bakan Ersoy, bu süreçte tatil noktalarını çok sık izlediklerini, özellikle Antalya'da normalleşmenin şimdiden başladığını, valiliğin de düzelmeler yaptığını, vaka sayılarının çok düşük olduğunu ve oranların her geçen gün daha da düzeldiğini söyledi.

 

“Koronasız alanları sertifake eden uluslararası bir sistem geliştireceğiz”

Türkiye turizmi olarak bakıldığında iç turizmden daha çok, önemli olan kısmın dış turizm olduğuna işaret eden Bakan Ersoy, uluslararası geçerliliği olan yeni bir sertifikasyon sistemi geliştireceklerini vurguladı ve şunları söyledi: “Gelir ve sektör olarak baktığınızda, endüstri olarak baktığınızda dış turizm çok çok önemli. Şimdi ilk aşaması biliyorsunuz içerinin temizlenmesi, düzelmesi, önce iç turizm hareketinin başlaması, bunu inşallah Mayıs ayı içinde halletmiş olacağız. İkinci aşamada, ülkelerle karşılıklı olarak dış trafiği başlamadan önce biz yeni bir projeyi hayata geçirmeye başladık: Sertifikasyon, yani koronasız alanları sertifike eden bir sistem. Bu hafta ilk toplantısını da yaptık ve bir komisyon oluşturduk. Bu komisyonda Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile ayrıca konuyla ilişkili bütün STK'lar görev alıyor. Aşamalı olarak da geliştiriyoruz bunları. Öncelikli olarak bir sertifikasyon sistemi geliştireceğiz, bu uluslararası kabul gören bir sertifikasyon sistemi olacak.”

 

Turizmin ulaşım, tesisler ve yolculardan oluşan üç ayağının bulunduğunu sözlerine ekleyen Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

 

“Ulaşım diye baktığınız zaman, araçların sterilizasyonu, araç personelinin bağışıklık belgesi, personelin pandemi eğimi alması; oteller, havalimanları, restoranlar, acenteler, müze ve ören yerleri gibi tesislere baktığınız zaman burada da alan sterilizasyonu çok çok önemli. Buralarda kullanılan donanım ve malzemenin sterilizasyonu, mekânların güvenli mesafe standartlarına göre düzenlenmiş olması, sağlık kalite standartlarına uygun tesislerin içerisinde sağlık personeli ve ekipmanının bulundurulması, termal kontrol sistemleri gibi uygulamalara yönelik belgelerinin verilmesi, yine görevli personelin bağışıklık ve pandemi eğitimi belgelerinin alınması gibi bir dizi önlemler var. Yolculardan ne tür bağışıklık belgeleri isteneceğiyle ilgili bir mutabakat sağlandıktan sonra bütün bunları biz bir çatı sertifikasyon sistemi altında toplayacağız.”

 

“Turistik tesisler mayıs sonuna kadar bu sertifikayı alacak”

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bunun kendi geliştirdikleri ve muhtemelen dünya da örnek olacak bir sistem olacağını dile getirerek, “Bütün sivil toplum kuruluşlarını aşamalı bir şekilde komisyonunun içine dâhil ederek, hızlı bir şekilde, Mayıs'ın ilk haftası bu sertifikasyon sistemini sonuçlandırmayı hedefliyoruz ve Mayıs'ın sonuna kadar da aşamalı bir şekilde turistlik tesislerin bu sertifikayı almasını sağlayacağız” dedi.

Bu durumun iki açıdan önemine işaret eden Ersoy, “Önce iç turizm, sonra bu sertifikasyon sistemi. Bu sizin algınız açısından da önemli yurt dışındaki turist tarafından. Yani bize yolcu gönderecek ülkelerin de gönül rahatlığı sağlamaları açısından çok çok önemli. Türkiye'nin zaten algısı çok iyi, sağlık altyapısı, böyle bir sertifikasyon sistemi koyduğunuz zaman, yani düzenli olarak tesis bazında denetim ve eğitimini gerçekleştirdiğiniz zaman, onlar da gönül rahatlığıyla vatandaşlarını Türkiye'ye gönderebilecekler. Olmazsa olmaz ikinci kuralı hayata geçiriyoruz. Üçüncü aşamada ise, bu sertifikayı hem Bakanlık sitelerimizden lanse edeceğiz, hem ilgili bize yolcu gönderen tur operatörlerinin sitelerine de koymasını sağlayacağız. Bunun düzenli kontrolü sağlanacak ve bu sertifikayı alan işletmeler ve tesisler de öncelikli olacak” ifadelerini kullandı.

Turistik ilçelere sağlık altyapısı haritası Türkiye'nin kuvvetli olan sağlık altyapısının belgelendirilmesi, bir plana, bir haritaya dökülmesi gerektiğini söyleyen Bakan Ersoy, Sağlık Bakanlığı ile bu çalışmayı ilçe bazında yaptıklarını, turistlik ilçelerde sağlık altyapısı haritasını çıkarttıklarını ifade etti.

 

Bakan Ersoy, koronasız hayata turizm açısından geçiş adımlarını bu standardizasyon sayesinde sağlamış olacaklarını da sözlerine ekledi.




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları