Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen 8. Ticaret ve Sanayi Şurası’na Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Türkiye’nin 81 ilinden Oda ve Borsa Başkanları katıldı. Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ersin Kaşka ile birlikte Şuraya katılan ve Şurada Bolu’yu temsilen kürsüye gelen Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, yaptığı konuşmayla Bolu’nun ekonomik gündemindeki konuları, talep ve beklentilerini Başbakan Davutoğlu ve Bakanlara aktardı. Başbakan Davutoğlu’nun takip ederek ve sık sık notlar aldığı gözlenen konuşmasında Türker Ateş, Bolu’nun sosyo-ekonomik gelişmişlik durumu ve buna bağlı yatırım teşvik uygulamalarında revizyonların yapılması, ilçelerin yatırım teşviklerinden daha etkin biçimde yararlanabilmesi, Bolu’ya karayolu ulaşımı dışında demiryolu ulaşımının da sağlanabilmesi, üretimde ithal girdi kullanan sektörlerdeki yatırımlarda daha yoğun teşvikler uygulanması veya kredi enstrümanlarının etkinleştirilmesi, Bolu’daki kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi dosyasının en kısa sürede tamamlanarak uygulamaya geçirilmesi, ildeki turizm destinasyonlarına ilişkin master planlama çalışmalarının yapılması ve enerji alanında etüt istasyonları kurulması gibi konularda talep ve beklentileriyle ilgili olarak Başbakan Davutoğlu ve Bakanlara birinci elden bilgiler sundu.
“İller Değil İlçelerimiz Yatırım Teşvik Bölgelerine Ayrılmalı”
Konuşmasının birinci bölümünde, mevcut yatırım teşvik uygulamalarında iller arası sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi durumuna göre teşvik bölgelemesi yapıldığını söyleyen Ateş, Bolu’nun bu endekste 11’inci il olması dolayısıyla başta TKDK destekleri olmak üzere birçok teşvikten yararlanamadığını kaydetti. Ateş, yatırım teşviklerinde illerin değil ilçelerin gelişmişlik durumlarına göre teşvik bölgelerine alınmalarının daha etkin ve faydalı olacağını ifade ederek şunları söyledi: “İlimizin fotoğrafına baktığımızda, ilçelerimizin durumunun çok geriden seyrettiğini görüyoruz. Kıbrıscık, Dörtdivan, Seben gibi ilçelerimiz Doğu Marmara Bölgesi’nin en az gelişmiş ilçeleri konumundadır. Yatırım teşvik bölgesi gibi bakacak olursak, 6. Bölgeden dahi düşük düzeyde olduğunu görmekteyiz. İlçelerimizi bu gelişme ve kalkınma yarışına daha verimli katamadıkça topyekün bir kalkınmadan söz edemeyiz. İl ve ilçelerin gelişmişlik düzeyi birbirine yakınlaşmadıkça kalkınmaya ilişkin amaç ve hedeflere ulaşmak söz konusu olmaz. Yatırım teşvikleri belirlenirken, illerin değil, sosyo-ekonomik gelişmişlik durumlarına göre ilçelerin teşvik bölgelerine dağıtılmasını talep ediyoruz. Bizler ayrıca SEGE kriterlerinde de revizyon bekliyoruz. Yatırıma ve yatırımcının kararına doğrudan temas eden kriterlerin daha fazla tercih edilmesini istiyoruz.”
“Karayolu Ulaşımına İlave Demiryolu Hattı Entegrasyonu İstiyoruz”
Bolu’ya karayolu dışında başka bir alternatif lojistik erişim seçeneği bulunmadığını hatırlatan TSO Başkanı Ateş, gerekli fizibilite çalışmalarının yapılarak Karabük üzerinden gelen demiryolu hattına Gerede ve Bolu’nun da entegre edilerek Düzce-Sakarya hattına bağlanması talebinde bulunarak bunun tüccar ve sanayicilerin maliyetlerine doğrudan olumlu yansıyacağını dile getirdi.Konuşmasının son bölümünde ise imalat, turizm ve enerji alanlarında görüş ve önerilerini aktaran Ateş, turizm sektöründeki gelişimi hızlandırmak adına Bolu’da çalışması tamamlanarak Bakanlığa sunulan kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesinin en kısa sürede onaylanıp ilan edilmesi talebinde bulundu. Ateş’in söz konusu talebi seslendirdiği sırada sözü alan Başbakan Davutoğlu, Bolu’nun kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi dosyasının imzalandığı ve işlemlerin tamamlandığı bilgisini Başkan Ateş ile paylaştı. Ateş ayrıca, üretimde yüksek oranda ithal girdi kullanan orman ürünleri, deri gibi sektörlerdeki yatırımlara daha alt bölge teşviklerinin uygulanması, Bolu’nun turizm alanında sahip olduğu destinasyonlara ilişkin master planlama çalışmalarının yapılması konularını dile getirdi. Bolu’nun turizmde hedefleri olan bir olduğundan söz eden Ateş, Bolu’nun eşsiz doğasına uyum içinde bir gelişim ve ildeki yenilenebilir enerji kapasitesinin tespiti amacıyla İlimize enerji etüt istasyonları kurulması yönünde de bir talepleri olduğunu belirtti.