120x600

Alemdar inşaat

17-02-2020 GÜNDEM

Adalet arayan hayvan severlerden Bolu Belediyesi’ne ziyaret

Sokak hayvanlarına dair TBMM’ye sunulan yasa değişikliğinin kabulü için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Senarist ve Yönetmen Ahmet Faik Akıncı ve oyuncu arkadaşı Burhan Sırmabıyıkoğlu Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir ve Bolu Belediyesi Hayvan Hakları Komisyonu ile bir araya geldi.

Adalet arayan hayvan severlerden Bolu Belediyesi’ne ziyaret
Bİ tur

Senarist ve Yönetmen Ahmet Faik Akıncı ve sanatçı arkadaşı Burhan Sırmabıyıkoğlu, İstanbul’dan Ankara’ya  “Can Dostlar İçin Adalet Yürüşü” başlattı. Bu kapsamda gurup Bolu’da hayvan severler ile buluştu ardından Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir ve Bolu Belediyesi Hayvan Hakları Komisyonu’na ziyarette bulundu.

 

“Şanslıyız çünkü hayvan hakları komisyonumuz var”

 

Ziyarette bir açıklama yapan Hayvan Hakları Koruma Derneği Başkanı Melek Ünal; Bolu’da oluşturulan hayvan hakları komisyonu sonrasında ortak amaca hizmet ettiklerini kaydederek; “Çok güzel bir amaç için buradayız. Çünkü hem bireysel hem de dernekler olarak, burada pek çok hayvan sever var. Belediyeler bu anlamda çok önemli. Özellikle Hayvan Hakları Komisyonu açıldıktan sonra her şey daha da güzelleşti. Pek çok konuda yardım alabiliyoruz, her zaman arkamızdalar. Özellikle komisyon açıldıktan sonra yeni kararlar alındı. Bu anlamda çok şanslı bir iliz. Dernekler olarak olaya bireysel bakmıyoruz. Amaç tek ise, ayrı ayrı düşünmüyoruz. Ortak amaca hizmet edebilmek adına beraber çalışmayı tercih ediyoruz. Bu anlamda, en şanslı dernek biziz sanırım. Çünkü Hayvan Hakları Komisyonumuz var. Eskiden yaptırımlar çok düşüktü. Hayvanı öldürüyorsunuz ve 100-200 TL para cezası ödeniyordu. Artık bir ceza durumumuz var; bir hayvanın hayatına bile isteye son verildiyse daha yüksek cezalar ödeniyor. Bolu Belediyesi tarafından farkındalık yaratmak adına pankartlar asılmaya başlandı” diye konuştu.

 

 

17 adet proje gerçekleştirdik”

 

Bolu Belediyesi Hayvan Hakları Komisyon Başkanı Cihan Tutal ise, bu güne kadar sosyal sorumluluk ve farkındalık adına 17 proje geliştirdiklerinin altını çizerek; “Bu güne kadar sosyal sorumluluk ve farkındalık anlamında 17 adet proje gerçekleştirdik. Fakat çıkmaz sokaklarımız vardı; hayvan hastanemizi nasıl daha çok geliştirebiliriz? O noktada da siz çıkageldiniz. Çok teşekkür ediyoruz geldiğiniz için. Hep beraber güzel noktalara varacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“Belediyenin desteği müthiş derecede artmaya başladı”

 

Bolpati Derneği kurucu üyesi Selim Yılmazer, dernekler arası diyaloglarının olduğunu ifade ederek; “Genelde ben biraz daha sahada olan biriyim. Dernekler arası diyaloglarımız sürekli devam etmekte. Belediyenin bu konuda bize destekleri, müthiş derecede artmaya başladı. Onların sayesinde de biz, güç kazanmaya başladık, besleme, tedavi, hastane gibi. Bu konuda daha da ileri gideceğimizi düşünüyorum. Sizin buraya gelmeniz bize apayrı bir heyecan verdi. Bu heyecanla da çok fazla yok kat edeceğimize inanıyorum” dedi.

 

“Bütün kimliklerimden öte hayvan severim”

 

Oyuncu Burhan Sırmabıyıkoğlu, hayvanlara dikkat çekmek açısından İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş gerçekleştirdiklerini belirterek; Türkiye’yi yurtdışında temsil eden uluslararası bir modelim. Türkiye Brad Pitt’inin dublörüyüm. Ayrıca sinema sanatçısı ve dizi oyuncusuyum. Ama bütün kimliklerimden öte, daha yüksek olan kimliğim bir hayvan severim. Bu projede de hocamın yol arkadaşıyım. Hocamın yaptığı gibi Türk Sinema tarihine geçen sokağın çocukları sinema filminde hem genel koordinatör, hem de başrol oyuncularından biriyim. Burada hiçbir ücret alınmadan ve bütün geliri sokak hayvanlarına bırakılmış bir sinema filmidir. Bu açıdan da maneviyat olarak da torunlarımıza anlatacağımız bir sinema filminin hem yapımcısıdır hocam, hem de yönetmenidir. Onun sözü benim için her şeyden daha önemlidir. Bana bu yolculuktan bahsettiğinde İstanbul Kadıköy’den başlayan ilk yolculuk. Yalnızca, şunu söyledim; ‘Hocam, yürüyerek gidersek ben gelirim.” Çünkü inanılmaz sponsorlarımız var, herkes bize bunun teklifini yaptığında, arabalar, şoförler, hayır biz sete çıkmıyoruz dedik. Biz bir mücadeleye çıkıyoruz, bütün siyasi parti liderleri ile görüşerek hayvanlara dikkat çekmek açısından, ne kadar istediğimizi belirtmek açısından gece gündüz yürüyoruz. En son Bolu’ya kadar geldik. Şu anda da çok güzel ağırlanıyoruz, ben bu enerjiyi hissediyorum. Önce başkan yardımcımıza, sonra herkese hayvanlar için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“Türkiye’de ilk defa hayvan hakları komisyonu oluşturduk”

 

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Türkiye’de ilk defa hayvan hakları komisyonu oluşturan bir belediye olduklarını vurgulayarak; “Böyle bir yürüyüş başlatmanız ve bizleri ziyaret etmenizden ötürü mutluluk duyuyoruz. Bolu Belediyesini 10 ay önce devraldık ve devraldıktan sonra ilk meclis toplantısında hemen hayvan haklarına dikkat çekmek için Türkiye’de ilk defa Hayvan Hakları Komisyonu oluşturduk ve bu komisyon hızlı bir şekilde, çalışmalarına başladı. Buradaki derneklerle işbirliği içinde çalışmalarına başladı. Ayrıca ne yazık ki, bazı hayvanlara eziyet edildiğini gördük ve bu manzaranın ardından, Türkiye’de ilk defa Bolu Belediye Meclisi kararıyla, eziyetleri tespit ettiğimizde 20 bin TL’ye varan cezaların uygulanabileceği bir meclis kararı aldık. Türkiye’de ilk defa bunu gerçekleştirdik. Bolu’da hayvanlara eziyet eden birini görmemiz ve tespit etmemiz sonrasında zabıta marifetiyle biz 20 bin TL’ye kadar ceza keseceğimizi beyan ettik. Ama bu yaptığımız uygulamanın aynısını Türkiye’de de bekliyoruz. Bu uygulamayı, bu kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çıkarması gerekiyor. Nasıl bazı konularda sert yaptırımlar uygulayan bir karar alınıp bunun tüm Türkiye’de uygulanması gerekiyor. Sadece belediyeler değil, tüm Türkiye’de bunun uygulanması gerekiyor. Toplantınızda bunu da dile getirirseniz biz de memnun oluruz. Bizim yaptığımız bu öncü davranış inşallah büyük meclis anlamında da Türkiye’de uygulanır diye düşünüyoruz. Türkiye’de ne yazık ki hayvanlara yapılan eziyetlere maddi anlamda çok fazla ceza yaptırımı yok. Böyle bir meclis kararı alınması gerekiyor. Bunu dile getirirseniz, büyük memnuniyet duyarız” ifadelerini kullandı.

 

“Türkiye’nin en başarılı belediyelerinden biri olacağımıza söz veriyoruz”

 

Özdemir, göreve gelir gelmez hayvan hakları komisyonu oluştuklarının altını çizerek; “Biz göreve gelir gelmez sokak hayvanları ile ilgili, hayvan hakları komisyonumuzun göreve başlamasının hemen ardından, şu anda hızlı bir şekilde kedi evleri yapmaya başladık. Şehrimizin çeşitli bölgelerine kedi evlerini dağıttık. Dağıtmaya da devam edeceğiz. Aynı zamanda barınağımızın yenilenmesi ile ilgili çok büyük çalışmalarımız var, hayvan hastanemiz var onla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda Türkiye’nin en başarılı belediyelerinden biri olacağımıza söz veriyoruz. Bu konu ile ilgili de takdirleri topluyoruz. Dernekler vasıtasıyla hayvan hakları ile ilgilenen kişiler anlamında önemli bir ivme kaydettik, eleştiriler biraz azaldı. Bu eleştirileri de sıfıra indirmek için çalışacağız” dedi.

 

 

“Bolu Belediyesi yaptıysa sizler de yaparsınız”

Senarist ve Yönetmen Ahmet Faik Akıncı, Sokak hayvanlarına dair TBMM’ye sunulan yasanın çıkmasını istediklerini söyleyerek; “Bolu Belediyesi gösterdi ki, hayvana eziyette yasalar elimizi bağlamıyor. Belediye isterse çok şey yapabiliyor. Ben sinema yönetmeniyim, belgeselciyim, dizi yönetmeniyim. Belediyenin yapmış olduklarını da bir belgesel halinde başkanımız da izin verirse, diğer belediyelere, kamuoyuna sunalım. En azından onlar da böyle bir şey olduğunu bilsinler, yasalar elimizi bağlamıyor, Bolu Belediyesi yaptıysa sizler de yaparsınız diye bir farkındalık oluşturalım. En azından belediyeler böyle bir şansımız yok demesinler. Bizim amaçlarımızdan biri tabi ki yasanın çıkmasını istemek. Ben burada sevgili başkanlarımdan, hayvan sever dostlarımızdan şunu bekliyorum. Bize destek olun. Biz sadece bunu görsel olarak destekleyecek bir ekibiz, bizim sizin kadar hayvanlara dokunmuşluğumuz yoktur. Herkes kendi bildiği işi yapmalı. Sizler o konuları başkanlara anlattığınız zaman bu yasanın daha kolay çıkacağına inanıyorum. Biz her gün bu paylaşımları yapıyoruz. Bolu Belediyesi ile farkındalık, sadece bir belgeselle kalmayıp, bundan sonra Bolu Belediyesi için neler yapabiliriz, buradaki hayvan severlerle. Biz elimizdekileri sunacağız, arkadaşlar da elindekileri sunacak” şeklinde konuştu.

“Yaşamını hayvanlara borçlu olan bir insanım”

Akıncı, Bolu Belediyesine hayvan filmleri sunacağını ifade ederek, hiçbir telif olmadan öğrencilere ücretsiz gösterilmesi talebinde bulundu. Akıncı; “Ben söz veriyorum, dünya üzerindeki bütün çocuklar masumiyetin belgesidir. Bu insan olsun, hayvan olsun her yerde aynıdır. Bir hayvan ne kadar büyürse büyüsün, 5 yaşındaki bir zekâya sahiptir. Ama hayvanları seven hiçbir zaman katil olmaz, tecavüzcü olmaz, hayvan sevgisi ile başlar. Ben Bolu Belediyesine ;“sokağın çocukları, yaramaz kedi, kutup macerası, arkadaşım sebastian” gibi, hayvan filmlerini sunacağım. Hiçbir telif hakkı olmadan öğrencilere ücretsiz göstermeleri ve öğrencilere hayvan sevgisi aşılamaları için. Öncelikle bunu vermeyi taahhüt ediyorum. Hey insan terliğimi getir diye bir oyunumuz var onu da ücretsiz oynamayı taahhüt ediyoruz. Onun dışında da sponsorlarımızdan sizlere her türlü katkıyı, daha sonraki projelerde kullanılmak üzere sunacağız, değerli bulduğunuz projelerle de çalışmayı taahhüt ediyoruz. Yaşamını hayvanlara borçlu olan bir insanım ben. Beni hem katil olmaktan kurtardılar, hem kanserden kurtardılar, hem de beni 65 yaşında dünyanın en mutlu adamı olarak yaşatıyorlar” dedi.




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları