120x600

Alemdar inşaat

27-01-2015 BOLU

100 yıllık Harekât Bolu’da Anlatıldı

Sarıkamış Harekâtının 100.Yılı nedeniyle BTSO’da gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof.Dr. Bingür Sönmez Harekât ile ilgili olarak önemli bilgiler verdi. Bolu’dan Sarıkamış’a giderek şehit olan 272 askerin olduğunu vurgulayan Sönmez; “Türkiye’nin her tarafında Sarıkamış şehitliklerinin bulunması gerekiyor. Bolu’da da böyle bir şehitliğin bulunması çok yerinde olur.” Dedi.

100 yıllık Harekât Bolu’da Anlatıldı
Bİ tur

Sarıkamış Harekâtının 100.Yılı nedeniyle Kızılay Bolu şubesinin düzenlediği konferans Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Prof.Dr. Bingür Sönmez’in katıldığı etkinlikte ilk olarak Türk Kızılay’ı Bolu şube başkanı Op.Dr.Hüseyin İka bir açılış konuşması yaptı. Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde Kafkas cephesinde yaşanan plansız ve eksikliklerle dolu bir Harekâtın tarifi imkansız bir perişanlıkla sonuçlandığını vurgulayan İka Kızılay Bolu şubesinin çalışmaları hakkında bilgiler verdikten sonra konuşmasını “Göktürk’te biziz, Selçuklu’da, Osmanlı’da biziz sonsuza kadar ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyet’i de biziz” şeklinde sonlandırdı

Daha sonra kürsüye gelen Prof.Dr. Bingür Sönmez Sarıkamış şehitlerini bir kez daha rahmet ve sevgiyle andığını söyleyerek; “Bolu’dan Sarıkamış’a giden ve şehit olan 272 askerimiz var. Şu anda salonda boş olan yerleri onlar dolduruyor.” Dedi. Sarıkamış Harekâtında şehit olan on binlerce askerin Rus ordusu tarafından çekilen görüntülerinin yıllarca KGB arşivlerinde saklı tutulduğuna dikkat çeken Sönmez; “Son yıllarda bunları uzun uğraşılar sonrasında elde ederek kamuoyunun izlemesini sağladık” dedi. Slayt ve arşiv niteliği taşıyan görüntüler eşliğinde Sarıkamış Harekâtının tüm detaylarını katılımcılara anlatan Sönmez; “Türkiye’nin her tarafından Sarıkamış’a giderek şehit olan on binlerce askerimiz var. O yüzden Türkiye’nin her tarafında Sarıkamış şehitliklerinin bulunması gerekiyor. Bolu’da da böyle bir şehitliğin bulunması çok yerinde olur.” Dedi. Sarıkamış’ta şehit olan asker sayısının oranı noktasında çeşitli spekülasyonların yapıldığına da işaret eden Prof.Dr. Bingür Sönmez; “Ağıtlar  yalan söylemez biz şehit sayısını 90 bin olarak kabul ediyoruz” diye konuştu.

“Dönemin İstanbul’unda büyük bir sansür uygulandı”

Sarıkamış Harekâtı ile ilgili olarak dönemin İstanbul’unda büyük bir sansür uygulandığına dikkat çeken Sönmez; “Artık insanlar evlerinde Sarıkamış’ı konuşamaz bir hale gelmişlerdi. Askerlik şubelerine giderek yakınlarının akıbetini öğrenmek isteyen vatandaşlarımıza ’Onlar mahrem bir göreve gittiler’ yanıtı veriliyordu” şeklinde konuştu.

“Barışın değerinin bilinmesi lazım”

Prof.Dr. Bingür Sönmez sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Çocuklarımıza savaşmayı değil savaşın ne olduğunu öğretelim ki Barışın değerini ve kıymetini öğrensinler.1.Dünya savaşı sonunda bir imparatorluk kaybedildi. Ama 125 bin kahramanın savaştığı ve 8 bin şehidin verildiği kurtuluş savaşımızda Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizlere bir ülke hediye edildi”




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları