120x600

Alemdar inşaat

13-11-2016

‘’İnsanlık Dersi’’ öğretilmeyen eğitimden, ‘’Erdemli ve Mutlu’’ insan zor çıkar

‘’İnsanlık Dersi’’ öğretilmeyen eğitimden, ‘’Erdemli ve Mutlu’’ insan zor çıkar.
Çıkmışsa da ona erdemli bir insan eli değişmiştir.

 

İsmini siz koyun…

 

İsterseniz görgü kuralları deyin..

 

İsterseniz adab-ı muaşeret deyin

 

İsterseniz ‘’insanlık dersi’’ deyin.. Ne derseniz deyin ama insani kuralları öğretin çocuklara ki, büyüdüklerinde, büyüklerinin yaptığı yanlışları yapmasınlar.

 

Öyle çatal tutmayı falan değil!

 

Gülümsemeyi. Selam vermeyi, hal hatır sormayı öğretin ..

 

Yere tükürmemeyi, çevreyi temiz tutmayı, sokak hayvanları beslemek için sokağa artık yemek dökmemeyi öğretin. Arabanın küllüğünü yola dökmemeyi öğretin.. Çöp kutusunun ne işe yaradığını öğretin mesela.

 

Trafik kurallarını öğretin. Bisiklet yolunda yürümemeyi öğretin. Yol ortasında durup konuşmamayı öğretin.

 

Dinlemeyi öğretin mesela. Başkasının lafını kesmemeyi..

 

Cesareti öğretin ki hakkını savunsun…

 

Saygıyı öğretin ki haksızlık yapmasın..

 

Kul hakkını öğretin.. Sıra beklemeyi öğretin.. ‘’ alın teriyle kazanılan bir liranın, haksız kazanılan beş liradan daha değerli olduğunu’’ öğretin mesela..

 

Yüksek sesle konuşmamayı, hayasızca kahkaha atmamayı, gürültü yapmamayı öğretin. Hoş görülü ve iyimser olmayı öğretin mesela.

 

Oturuş ve kalkışlarında hareketlerine dikkat etmeyi, uygun olmayan el ve sözlü şakalar yapmamayı, bedenine sahip çıkmayı öğretin mesela..

 

Engellileri anlamayı, yaşlıları saymayı, küçüklerini sevmeyi öğretin..

 

Matematiğin zorluğunda kaybolmadan, zor ile mücadele etmeyi öğretin mesela…

 

Tarihi, Felsefeyi, Fenni öğrensinler elbette ama önce insan olmayı öğretin… Mutlu yaşamayı, mutlu yaşatmayı, erdemli insan olmayı öğretin mesela

 

Öğretecek o kadar çok şey var ki…

 

Bırakmışız bunları, sınavlar…testler…ezberler…basma kalıp kurallar…ilimsiz ilimler… v.b şeylerle çocuklarımızı yarınlara hazırlamaktan uzak bir eğitim anlayışıyla yetiştirmeye çalışıyoruz… Kendi yanlışlarımızı doğru diye gösteriyoruz.. Ne gerçek ölçme-değerlendirme yapabiliyoruz. Ne de başarıyı tanımlayabiliyoruz.. Fırsat eşitliğini sağlayamadığımız gençlerden, hileli tuğlalarla dev kuleler yapmaya çalışıyoruz.

 

Oysa çok yazık ediyoruz….

 

Ya mutlu ve erdemli nesiller yetiştirip Can’ım ülkemi cennete çevireceğiz. Ya da bu eğitim anlayışındaki girdapla bocalamaya devam edeceğiz.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları