120x600

Alemdar inşaat

09-06-2016

Maarif Müfettişliği Kanun Tasarısı Hakkında…

MEB Denetim sisteminde mevcut haliyle sorunlar olduğu ve yeni bir yapılanma gerekliliği açıktır.  

 

Ancak:

 

TBMM ‘de Milli Eğitim Alt komisyonunda bulunan Maarif Müfettişleri, kanun tasarısıyla ilgili tereddütleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

 

 Maarif Müfettişleri Kanun tasarısının bu haliyle kanunlaşmasının eğitim sisteminde bir kargaşaya yol açacağını, olumsuzluklar getireceğini ve işlerin sağlıklı bir şekilde yürütülemeyeceğini düşünüyorum.

 

Buna göre;

 

MEB’e bağlı 2500 civarında Maarif Müfettişi görev yapmaktadır. Hepsi seçme ve yeterlilik sınavlarını kazanarak ve bazı özel koşulları yerine getirerek mesleğe girmişlerdir. Zorunlu bölge gibi çeşitli yükümlülüklerini yerlerine getirmişlerdir. Gözlemlediğim kadarıyla da; Teşkilat içerisinde gelişime açık ve kendini sürekli geliştiren başka birimlerin olduğunu da düşünmüyorum. Teftişleri ;’Rot- Balans Ayarı’’ olarak gördüğüm için okullardaki eksikliklerin giderilmesinde maarif müfettişlerinin önemli rol aldığını düşünüyorum.

 

Ancak; 

 

 Maarif Müfettişlerinin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanun’da kariyer meslek sınıfı olarak yer alan “müfettiş” kadrosundan kariyer meslek olmayan “Eğitim Uzmanlığı” kadrosuna alınması, tasarıda amaçlanan hedefle bağdaşmadığı gibi “ kariyer” ve “liyakat” ilkelerine de aykırı buluyorum.

 

‘’Devlet, mesleğe girdikten sonra personelin çalışma şartlarını veya unvanını hak kaybı yaratacak şekilde tek taraflı olarak değiştiremez.’’ Tüm maarif müfettişleri, herhangi bir sınava tabi tutulmadan, mevcut özlük hakları ile doğrudan sisteme dâhil edilmelidir

 

Bu düzenleme ile müfettişlerin uzman yapılıp içlerinden 500 Bakanlık maarif müfettişi alınması, diğerlerinin ötekileştirilmesi düşüncesi oluşturacaktır. Bana göre; mevcut Maarif Müfettişleri sayısının çoğaltılması gerekmektedir.

 

Denetimin okul Müdürlerine bırakılmasını da doğru bulmuyorum…

 

Çünkü okul müdürlerinin öğretmenler ile sürekli aynı ortamda çalışıyor olmaları ve informal bir ilişkiye sahip olmaları müdürlerin sağlıklı bir denetim yapmasını engelleyebilir. 

 

Mevcut Okul müdürleri denetmenlik ile ilgili eğitim almadıklarından ve tecrübe eksikliklerinden dolayı başarılı bir denetim gerçekleştiremezler. Okul müdürlerinin aynı kurumda çalışan öğretmenleri denetlemelerini de etik bulmuyorum. Denetim tarafsız kişiler tarafından yapılmalıdır. 

 

Hazırlanacak Maarif Müfettişleri Kanun tasarısında Teftiş tek bir çatı altında toplanmalıdır ve bölge teftiş büroları oluşturulmalıdır.

 

Maarif Müfettişleri Kanun tasarısıyla ilgili olarak Eğitim Sendikaları ve Eğitim ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının ve Üniversitelerin düşüncelerini açıkça kamuoyu ile paylaşmaları gerekir diye de düşünüyorum.

 

Saygılarımla


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları