120x600

Alemdar inşaat

24-04-2016

23 Nisan ve Ötesi

Bir 23 Nisan’ı daha tartışmalarla geride bıraktık. Bazıları bilinçli, bazıları cahilce.

TV karşısında sazlı sözlü programları izleyip, şehit haberlerine duyarsız kalmak farklı şey...  ‘’Şehitlerimiz var bayram olmaz’’ demek farklı şey…

Anlatalım o zaman..

23 Nisan 1928’e kadar ‘’Hâkimiyeti Milliye’’ bayramı olarak kutlanan bu bayramın çocuk bayramı olarak da kutlanmasının sebebi; Kurtuluş Savaşı’nda sayısız şehit çocuğunun öksüz ve yetim kalmasından dolayı ’’bu çocukları sahiplenmek için’’ yapılan faaliyetlerdir.

Şehit çocuklarına sahip çıkmak için Ankara Himaye-i Eftal Cemiyeti kuruldu. Bu cemiyetin tanıtımı için 23 Nisan bir fırsat biliniyordu ve bu cemiyetin adı 23 Nisan’la birlikte özdeşleşmişti.

23 Nisan’ın daha coşkulu geçmesi için çocuklara jestteler de bulunuluyordu. Gazete manşetlerinde ‘’Çocuk Bayramı‘’ olarak manşetler atılıyordu.

23 Nisan 1928’de ‘’Hakimiyeti Milliye ve Çocuk Bayramı’’ adıyla anılmaya başladı.

Yani; 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın varlık sebebi, şehit çocuklarıdır.

Dünyada ilk kez bir liderin, ülkesinin geleceği olarak gördüğü çocuklara verdiği değeri gösteren bir belgedir bu bayram.

Bunu iyi okumak lazım.. Bu bayram şehit çocuklarından başlayıp tüm dünya çocuklarının kutladığı bir bayrama dönüştü.

Bugün,

‘’Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’’. ABD'nin başkenti Washington'da, Kanada'nın Toronto kentinde, Avrupa başkentlerinde, Güney Amerika'da, Afrika'da çeşitli ülke başkentlerinde kutlamalar yapılıyor. Birleşmiş Milletler, UNESCO Çocuk Günü'nü kutluyor.

Bırakın kısır tartışmaları gereksiz laf cambazlıklarını..

Bırakın çocuklar kutlasınlar bayramlarını.

Bırakın kucaklasınlar dünya çocuklarını…


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları