120x600

Alemdar inşaat

08-06-2016

Lafla Peynir Gemisi Yürümüyor

Bugünlerde sürekli duyduğum bir şeyden söz etmek istiyorum ki, bunu siz de duymuşsunuzdur veya yapmışsınızdır: "Kesin bir iş kurmam gerekiyor... Ooo burası ne para kazanıyordur ama şunu da yapsa daha fazla kazanır... Bunlar işten anlamıyor, ben şunu şunu yapıp, deli gibi kazanacağım". Bu gibi cümleleri genelde yaşı genç olan arkadaşlarımız ya kullanmışızdır ya da sürekli çevremizde duymuşuzdur. Ancak işin özüne baktığımız zaman çoğumuzda tırnak ucu kadar icraat yoktur.

 

Planlar kurar, sağa-sola, eşe-dost bildiklerimize anlatırız ama uygulamaya geçmek için bir adım bile atmayız, atamayız. Aslında adım atsak yapabiliriz belki, başarabiliriz ya da dünyanın en pahalı şeylerinden birini öğrenmeye başlayabiliriz ( tecrübe ).

 

Aslında bu gibi planlar yapıp uygulamamızın birçok sebebi vardır; aile, maddiyat, cesaret, çevre... Bunların içerisinde etkili olan en büyüğü ise çevredir. Öyle etkilidir ki, bunu olumsuz yönde kullanırsan hiçbir şey yapamıyorsun ya da seni çok engeller. Bir iş kurmaya kalkarsın direkt duyacağın şey ise çoğunlukla  "oğlum o iş burda tutmaz" şeklinde yorumlanır. Bizde laflar bedava ya!

 

Herkes söyler bir şeyler, anlasa da, anlamasa da. Bir anda etrafındakiler her konuda ulema kesilir, her şeyi bilendir onlar, genelde seni hiç dinlememişlerdir, ancak her şeyi bilirler (!) Artık bir şeyleri değiştirmemiz gerekiyor bence;  öncelikle kendimizi. Bu nasıl olur diye bakarsak, eğitimle ve değişime inanarak olur. Değişerek bir şeyleri daha iyi yapabileceğimize inanarak olur. Artık biz de bir şeyler üretebiliriz. Artık Türkiye'de de genç kesim ticaret yapabilir , girişimci olabilir durumuna gelmeli. Bunun için hepimizin el ele verip bedava olan desteği sağlamalı  ( manevi destek ), ilk adımları attırmalıyız ve atmalıyız.

 

İş deyince insanların aklına direkt  "devlete kapak atmak" cümlesi, fikri gelmemeli. Bir iş kurmanın da mantıklı ve yapılabilir olduğu gençlere anlatılmalı, ama ilk önce büyükler bunu anlamalı. Büyüklerimiz gençleri sabırla dinlemeli, izlemeli, onlar da bizim fikirlerimize ve girişimlerimize saygı duymalılar. Tecrübeleri elbette bizlerden çoktur ancak bizlere verebilecekleri manevi destek, gençlerin belki de cesaretlenmelerini sağlayacak en büyük anahtar olacaktır.


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları