120x600

Alemdar inşaat

09-08-2016

Ağırlık çalişmaları, beslenme ve dinlenme (uyku) olmadan işe yarar mı?

ATRENMAN
Ağırlık antrenmanlarının amacı, kaslarda  yıkım meydana getirmektir. Kaslar birçok lifcikten oluşur. Kaslarımızı binlerce iplikcikten  oluşan birer parça olarak düşünelim. Ağırlık antrenmanlarıyla hedeflenen çeşitli antrenman metodlarıyla yüksek şiddetli çalışmalar yaparak bu lifciklerden birkaçını koparmak  ve sonrasında uygun beslenme ve dinlenme (uyku )  ile kasların onarımı ve büyümesi hedeflenir. Insanlar için  en zor görünen antrenman kısmı aslında sadece bir başlangıçtır.  Vücut antrenmanda gelişmez. Sadece gelişmesi için gerekli ilk evreyi yapmış oluruz. Asıl kısım beslenme ve uykudur.

 

 

BESLENME
Kaslari olusturan ana yapi aminoasitlerdir.
Yedigimiz proteinler vucut tarafından aminoasitlere çevrilerek kaslar tarafından kullanlmasıyla onarım gerçekleşir. Ancak protein kaynaklarını iyi secmeliyiz. Proteinler bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki çesittir.Vucut icin gerekli olan aminoasit profilini tam içerenler hayvansal proteinlerdir. Bitkisel proteinler kas yapımı için gerekli aminoasit profilini tam olarak içermez. Elzem aminoasitlerden biri ve daha fazlasını eksik içerir. Bu yüzden kas yapımı için yetersizdir. Bu hiç tüketmeyin anlamına gelmiyor.  Hayvansal aminoasitlerin yanında bitkisel protein tüketerek aminoasit havuzuna katkıda bulunabiliriz.


Yanlis anlaşılan bir konu da "protein yiyorum ama kas yapamıyorum" diye düşünenler. Arkadaslar bu kumsuz harca benzer. Karbonhidratsiz proteinler anlamını yitirir. Demek istedigim karbonhidratsiz vucut filan yapılmaz. Senin ana kaynağın karbonhidrat beslenmenin %60'ını oluşturmalıdır.

 


Son olarak ise hormonlarin üretimi ve protein sentezi için  beslenmede sağlıklı yağlar olmazsa olmazdır.

UYKU
Basite alınan ve aslında  en önemli diğer bir konu; onarımının ve büyümenin geçcekleştiği uyku evresidir. Kasların onarımı ve büyümesi için gerekli hormonlar uyku esnasında salgiılanır. Bunun için en iyi saatler  gece 22:00-02:00 arası olmakla beraber sabah 06:00 'ya kadar  hormonların en ust seviyede olduğu zamanlardir. Bu evreden maksimum seviyede yararlanmak için minumum 8-10 saat uyku uyunmalıdır. Bu saatler arasında ayakta olanlar büyümeyi unutsunlar.

 

 

Görüldüğü gibi "antrenman, beslenme ve uyku" bir bütündür. Bunlardan sadece birini yapmanız sadece ego tatminidir.

Saygilar.


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları