120x600

Alemdar inşaat

31-08-2015

İŞİTMENİN HAYATIMIZDAKİ ÖNEMİ VE ERKEN TEŞHİS

İşitme engelli insanların güncel hayatlarında yaşadıkları problemler göz ardı edilebilecek problemler değildir. Bizler her sabah uyandığımızda kuşların sesini, insanların sesini ve en önemlisi de sevdiklerimizin sesini duyabiliyoruz.

 

İşitme engeli olan insanlar çoğu sesten mahrum yaşamak zorunda kalıyor. Bir anneyi düşünün ki; bebeğinin sesini hiç duyamadan yaşıyor. İşitmenin önemi de burada, yani sevdiklerimizin  sesini duyamadığımız zaman başlıyor. İşitmek sadece konuşmayı duymak değil, toplumda etkin rol oynamak demek. Eğer işitme kaybınız çok az bile olsa, bu sizi toplumdan uzaklaştırmaya yeterlidir. İşitme kayıplarında erken teşhis ile işitme cihazına zamanında başlamak gerekmektedir.

 

İşitme bozuklukları, konuşma ve anlama yetersizliklerine yol açabiliyor. Özellikle çocuklarda erken teşhis ile işitme cihazı uygulaması sayesinde konuşma bozukluklarının önüne geçilebiliyor. Hayatımızın her alanında aktif yaşamımız boyunca işitmek ve anlamak aslında hayat dengemizi oluşturan başlıca etkenler.

 

Her zaman belittiğimiz gibi hangi yaşta olursak olalım, işitme testlerimizi 6 ayda bir yaptıralım. İşitme kayıplarında geç kalmak, algılama problemlerini de ön plana çıkartıyor. Hayatımızı kaliteli yaşama çevirmek tamamen kendi elimizde. Erken teşhis, erken tedavi ve işitme cihazı sayesinde, bebeklerde özellikle konuşmaya başlama, kelime ayırt etme, algılama problemlerini ortadan kaldırır.  Daha iyi anlayabileceğiniz bir dünya için erken teşhis, erken işitme cihazı hayat standartlarımızı daha kaliteli hale getirecektir.

 

Meslek hayatım boyunca tanık olmuşumdur, sesi ilk defa duyan bebekler, bebeğinin sesini ilk defa duyan anneler, kimi zaman geç kalınmış teşhisler ve yapılacak çok da bir şey yok dediğimiz bir sürü örnekler önümüzdedir ki, o nedenle ısrarımız; işitme testlerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin. Kendinizi ihmal etmeyin…

 

İşitme duyumuz, hayatımızın en önemli parçalarındandır, unutmayın…


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları