120x600

Alemdar inşaat

08-03-2016 Eda BAYRAKTAR

Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Her yıl hatırlatacağım: Bugün aslında bir katliamın yıl dönümü. Temel hak ve özgürlüklerin bekçisi(!) ABD'li büyük amcaların, hakkını arayan kadın işçileri yanarak ölmeye mahkûm ettiği gün bugün. Bir utanç hatırası…

 

Siz gül veriyorsunuz, gülümsetiyorsunuz, bitiyor.

 

Lütfen bugün hiçbiriniz hiçbir kadına gül vermesin!

 

Komşunuz kocasından dayak yiyor, cinayet işlemeyi düşünecek kadar sağlıksız bir psikoloji içine düşüyor ve siz “kocasıdır döver de, sever de” diyorsanız, yahut aile meselesine karışılmaz diye izlemekle yetiniyorsanız; bugün sizin için utanma günü.

 

Bugün sizin için utanma günü, eğer tecavüz haberi duyduğunuzda kadının ne giydiğini soruyorsanız. Bol bol utanın bugün. Köyünüzde iki eşli bir adama “satılan” bir çocuk gelin için ağzınızı açamıyorsanız; hem o çocuktan, hem de diğer iki eşten utanın. “Eş, bir tane olur Ağam” demediğiniz için utanma gününüz bugün.

 

Emeği sömürülüp hakkını alamayan taşeron kadın işçilerin hakkını savunacağınıza “kadının maaşı yüksek olmasa n’olur, evi adam geçindiriyor” zihniyetindeyseniz; zihniyetinizi seveyim, çok utanın, yerin dibine girin bugün.

 

Siz eğer “kadın insan mıdır”ın tartışıldığı bir coğrafyada yaşıyor ve susuyorsanız; bugün sizin için utanma günü. Nasıl yaparsanız yapın, ama utancınızdan yerin dibine girin.

 

Bir toplumu doğurmak, büyütmek, eğitmek erdemine inanmadığınız için utanın. Yattığınız yastıktan, yönettiğiniz kalabalıklara kadar her alanda görmezden geldiğiniz kadınlar olduğu için utanın. Bir çocuğun aynı anda hem annesi, hem babası, hem arkadaşı, hem öğretmeni, hem doktoru olabilen bir canlı katledilerek yok edilebildiği için utanın.

 

Kadın olmak, yaşama estetik katabilmektir, dokunduğu her yeri güzelleştirmektir. İsterseniz kıskanın, öyle utanın. Merhameti ve sevgiyi yeşertemiyorsunuz, yeşermesine müsaade etmiyorsunuz. Barışa sağlanan en temiz, en yürekten ve en sağlam katkının temeli kadındır, bilmiyor, barış için savaştığınızı söylüyorsunuz. Bunun için de utanın.

 

Kadın, direnişin güç kaynağı ve mutlak galibidir. Sizin hakkınızı sizden çok savunacak yürekli kadınların yanında olmadığınız için utanın.

 

Türk erkekleri, erkek egemen toplumun birer bireyi olarak siz, hayatın her alanında sizden daha fazla emeği olup sizin bir adım gerinizde kalan kadınlar için utanın. Hakkını arama fırsatı vermediğiniz, aradığında kenara itmeye çalıştığınız için utanın. Sizi yöneten kadını adaletsiz bir yarışın adalet bulamayan tarafında bırakıp hükmetmeye çalıştığınız için utanın.

 

Velhasıl, kadını emek sömürüsüne, cinsel ve psikolojik sömürüye, şiddete maruz bırakan; ötekileştiren; ikincilleştiren; ekonomik bağımsızlığının önünde duran ham zihniyeti öldüremediğiniz için utanın.

 

Solunan mutlu havanın her zerresinde kadının nefesi, emeği, gücü var. Göremiyorsanız, utanın. Dünyanın sahibi kadınlar. Sizsiniz sanıp rol çalıyorsanız, utanın. Bol bol...


www.boluobjektif.com'da yer alan köşe yazarlarının yazıları kendi görüşleridir. Yazdıkları köşe yazılarından dolayı www.boluobjektif.com sorumlu tutulamaz.



Eda BAYRAKTAR Diğer Yazıları
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları