120x600

Alemdar inşaat

31-01-2015 BOLU

Kaçak elektrik yasalaşıyor mu?

Meclis'e sevk edilen kanun tasarısı ile kayıp kaçak bedellerinin ödenmesi zorunlu hale getiriliyor. Tasarı, tüketicilerin yargı yoluna başvurmasının da önünü kesiyor.

Kaçak elektrik yasalaşıyor mu?
Bİ tur

Hükümet tarafından TBMM'ye gönderilen "Elektrik Piyasası" taslağının yasalaşması halinde, "kayıp-kaçak" bedellerinin de yasallaşacağını iddia eden tüketici örgütleri, tasarının Meclis'ten geçmesi durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacaklarını vurguladılar..Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tasarı ile  hukuk devleti ilkesinin ayaklar altına alındığını, tüketicilerin kayıp kaçak bedeline ilişkin çok sayıda dava açtığını ve başvuruların büyük bir kısmının tüketici lehine sonuçlandığını vurgulayarak, yüzbinlerce abonenin söz konusu bedeli geri alabilmek için Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurduğunu ifade etti.

 

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz  yoğun başvurular üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın bu konuda sistemi ve tüketicileri rahatlatacak bir yasal düzenleme yapılacağı bilgisi verdiğinin altını çizerek . Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, hükümet tarafından 28 Ocak tarihinde Meclis’e gönderildiğine dikkat çekti. Deniz, "Tasarı incelendiğinde, Bakan Yıldız’ın söylediğinin aksine; kayıp-kaçak bedelini yasallaştıran, dahası bu bedel ile ilgili olarak yargılama yetkisini sınırlayan düzenlemeler bulunduğu görülmektedir" dedi.Deniz açıklamasını şu şekilde noktaladı; "Kayıp-kaçak bedelindeki haksızlığı giderecek, bugüne kadar alınmış bedellerin de geri iadesine ilişkin çözüm getireceği beklentisinde olan otuz dokuz milyon elektrik tüketicisi büyük bir hayal kırıklığı yaşiyor. Tüketiciler, dün bankalara tercih edilmemiş, bugün de siyasi, iktidar tarafından elektrik dağıtım firmalarına teslim edilmiştir.Anayasa’daki sosyal devlet, hukuk devleti, yurttaşın hak arama özgürlüğünü elinden almaya kalkan bu tasarının geri çekilmesini istiyoruz. Tüketici Birliği Federasyonu, tasarının bu haliyle yasalaşacak olması halinde Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamalarına kadar yargısal tüm girişimleri yapacaktır."




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER BOLU HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları