120x600

Alemdar inşaat

25-11-2014 SİYASET

"Gasparalı'nın ülküsü bizim ülkümüzdür"

Türk Ocakları Bolu şubesinin düzenlediği konferansa katılan Yard. Doç. Dr. Zeki Gürel İsmail Gaspıralı'nın yaşamından önemli kesitler sundu.

Bİ tur

Türk Ocakları Bolu şubesinin düzenlediği toplantıya katılan Akademisyen Zeki Gürel ünlü eğitimci ve politikacı  İsmail Gaspıralı'nın  eserleri ve fikirleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk  Ocakları Bolu Şube başkanı Ercan Üsküp yaz aylarında ara verdikleri etkinliklerine sonbahar döneminde yeniden başladıklarını söyleyerek; "Önümüzdeki dönemde '100.yılında Türk Ocakları' başlıklı bir konferansımız daha olacak.Etkinliklerimizin yapıldığı bu salona geçtiğimiz aylarda yitirdiğimiz Eriman Topbaş hocamızın ismini verdik.Bundan sonra bu salonunun adı 'Türk Ocağı Bolu şubesi Eriman Topbaş konferans salonu' olacak.Zeki Gürel hocamıza ise Bolu'da görev yaptığı dönemde maalesef sahip çıkamadık." dedi.Daha sonra konuşan.Yard. Doç. Dr. Zeki Gürel 2014 yılının ölümünün 100.yılı nedeniyle UNESCO tarafından  "İsmail Gaspıralı" yılı ilan edildiğini söyleyerek; " Yıl sonuna gelinmesine rağmen Gaspıralı ile ilgili çok fazla etkinliklerin yapılmadığını üzülerek görmekteyiz. Gaspıralı, Makedonyalı çocukların ders kitaplarında var ama Türkiye'deki çocukların ders kitaplarında yok.Onun, 'Dilde, fikirde, işte birlik' sözü artık Türkiye'de raflardan kaldırılmıştır. Gaspıralı,Tercüman isimli gazetesini eşinin bileziklerini bozdurarak çıkartıyor ama Rusların gazetesini kapatması yüzünden hastalanıp gazetesinin kapatıldığı yıl olan 1914 yılında vefat ediyor." dedi  "Gaspıralı'nın ülküsü bizim ülkümüzdür" diyen Gürel; "Dünyanın kurtuluşu burada yatmaktadır.Dünya barışı için önce Türk dünyasını oluşturan halklar arasında dil birliği ve alfabe birliği şarttır." diye konuştu.

 

 

İsmail Gaspıralı Kimdir?

 

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy) (20 Mart 1851 - 24 Eylül 1914), Kırım Tatarı eğitimci, yayıncı ve politikacı. Gaspıralı, Rus İmparatorluğu'nda Türk ve İslam toplumlarının eğitim, kültür reformu ve modernleşmeye ihtiyacını betimleyen Müslüman entelektüeldir. Soyadı, Kırım'daki Gaspra şehrinden gelmektedir.Gaspıralı düşüncelerini 1883'te kurduğu ve 1918'e kadar varlığını sürdüren "Tercüman" adlı gazetesiyle yaymıştır. Yayınlarında Türk halklarını birlik ve dayanışmaya çağırdı. Dilde, fikirde, işte birlik sözüyle Türk halklarındaki birlikteliğin temel ilkelerini oluşturmuş ve günümüzde de bu söz bu birlik mücadelesinin hedefini göstermektedir.Gaspıralı, modernleşmenin Avrupalılaşma olduğunu savundu. Modernleşmenin tek yolunun eğitim olduğuna inanıyordu. O İslam okullarındaki çoğunlukla din üzerinde yoğunlaşan eğitim sistemini eleştirdi ve çocukların ana dillerini daha etkili konuşmalarını sağlayacak yeni bir öğretim sistemi kurdu, bu şekilde yeni müfredatı sundu.

Gaspıralı kadınlar için Âlem-i Nisvan (Kadınlar Dünyası) adlı bir dergi çıkarımış ve bu dergiyi kızı Şefika yayına hazırlamıştır. Çocuklar için de Âlem-i Subyan (Çocuklar Dünyası) adlı bir yayın çıkarmıştır. Gaspıralı, İslam Biriği'nin (İttifaq-i Müslimîn) kurucularından biridir; 1907'de kurulan birlik Rus İmparatorluğu'ndaki Müslüman Türk entelektüelleri birleştirmiştir. Ayrıca ilk Rus Müslüman kongresinin organizatörlerinden biriydi ve Rusya'daki Müslüman insanlar için sosyal ve dinî reformlar oluşturmayı amaçlıyordu.




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER SİYASET HABERLERİ
Fazilet Tekman
Köşe Yazarları
Burç Yorumları